Hver 4. haj- og rokkeart i fare for at uddø

Plettet ørnerokke glider gennem vandet. Hver fjerde haj- og rokkeart er i fare for at uddø. Foto: John Norton, Flickr.
Plettet ørnerokke glider gennem vandet. Hver fjerde haj- og rokkeart er i fare for at uddø. Foto: John Norton, Flickr.

Hver fjerde af verdens hajer og rokker er truet af udryddelse!
Ifølge IUCN’s “røde liste” over truede dyrearter er mere af en fjerdedel af verdens hajer og rokker truet af udryddelse. Det er især rokkerne som er i fare.
En undersøgelse lavet i samarbejde mellem IUCN Shark Specialist Group (SSG) og 302 eksperter fra 64 lande, har analyseret over 1000 bruskfisks bevaringsstatus. Bruskfisk er hajer, rokker og andre nært beslægtede arter, eksempelvis havmus og savfisk.

Største trussel er overfiskeri.
Undersøgelsen viser også, at de arter som er i størst fare, er de store arter og dem som lever på lavt vand, hvor fiskeri er muligt. Den viser endvidere, at den største trussel er overfiskeri. Ind rapporterede tal viser, at fangsten af bruskfisk toppede i 2003 og listen har i 40 år været domineret af rokker. Det reelle fangsttal menes dog at være meget undervurderet. En stor del af fangsten er nemlig utilsigtet, men den type ”bifangst” er i stigende grad velkommen hos fiskerne ikke mindst på grund af en presset fiskeindustri.
Når hajer eller rokker dræbes på grund af den formodede risiko de udgør for eksempelvis mennesker og fiskeriredskaber, er drabene skyldig i, at mindst 12 arter er truede.

Hajerne får mest opmærksomhed.
Eksperterne har fundet, at fem ud af de syv mest truede arter tilhører rokkearter, herunder savfisk, rokker og guitarfisk. Ifølge dr. Colin Simpfenderfer fra IUCN SSG fra Australien har offentligheden, medierne og regeringen stigende fokus på situationen for hajer, men bevarelse og fokus på de øvrige bruskfisk halter langt bagefter.

Langsom reproduktion.
Når bruskfisk som eksempelvis hajer og rokker er særligt sårbare overfor overfiskning, skyldes det, at blandt andet, at de vokser langsomt og at de får relativt få unger. Ifølge Sonja Fordham, IUCN SSG er der gjort væsentlige politiske fremskridt de sidste to årtier, men hvis disse særlige arter skal bevares kræver det yderligere handling samt at tempoet øges dramatisk. Endvidere skal der ske en udvidelse, så det kommer til at omfatte alle former og størrelser af disse arter. Hun mener, at undersøgelsen netop viser, hvor presserende en sådan handling er.
/MR
Kilde: Wildlife Extra

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE