Flyvende sommer – naturens vovehalse

Lignende artikler

Tusindvis af edderkopper “flytter hjemmefra” og forsøger at flyve til nyt landskab. Fænomenet kaldes for “flyvende sommer”.

Oplev “flyvende sommer” 
Af Marianne Riis, VisitNature. 
Højt at flyve, dybt at falde. En ordlyd jeg fik at sande, da jeg forleden dag var en tur i skoven. Skoven var helt tæt af en masse løse tråde som glimtede i solens stråler ned igennem trætoppene – næsten som et smukt tæppe. Fænomenet hedder flyvende sommer og forekommer ofte på varme sommerdage og helt hen i efteråret. Det fantastiske syn opstår, når tusindvis af edderkopper “flytter hjemmefra” og forsøger at flyve til nyt landskab og dermed sikre en god spredning af arterne.

En vovet rejse uden styring
Kunststykket opstår når de unge edderkopper kravler op i træer og buske på højtsiddende grene eller lignende. Herefter giver de sig til at spinde en tynd lang tråd. Når tråden er lang nok gør vinden resten af arbejdet ved at sende de unge dyr ud på en eventyrlig rejse. Tråden fungerer herefter som en faldskærm og kan fragte edderkopperne over meget lange afstande. Edderkopperne kan ikke selv styre flyvetråden og nogle lander fatalt ude over fjord og hav. De små fyre er på en gang vovehalse og lykkeridere når de kravler til vejrs og spinder deres flyvetråd ud i luften.
Edderkopperne kan flyve ret langt og nogle overvinder havområder. Et godt eksempel er naturreservatet på den vulkanske ø Surtsey ved Island. Den steg op fra havet i 1963 – og det var små edderkopper som først koloniserede den nye ø.

Englehår
Flyvende sommer er ikke et nyt fænomen. Helt tilbage i middelalderen mente man, at trådene som man dengang kaldte for englehår, varslede store begivenheder. Senere er de blevet sat i forbindelse med ufoer og fremmede planeter. I dag ved vi bedre, så skynd jer ud i naturen og oplev det fascinerende syn.

Fænomenet “flyvende sommer” forekommer store dele af året, men især i sensommeren opleves det intenst.

I august og september hænger duggen længere – og synliggør de mange tusinde edderkoppespind over skov og land. August-september er det bedste tidspunkt at studere de fine kunstværker af ægte edderkoppe-silke.

Kilde: Wikipedia & illustreret videnskab

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,071FansLike
2,393FølgereFølg

Seneste artikler

Ja, tak til normal sommertid om vinteren!

Natur- og friluftsfolk vil bevare sommertid - gerne året rundt. Svenskerne og nordmændene er overvejende enige: Skrot mørketiden. Havemøblerne frem - uret frem. Havemøblerne tilbage...

Derfor får efterårsskoven røde og gule farver

Vejret påvirker skovens høstfarver. De danske løvskove kan være et farveorgie i efteråret med oktober som højsæson inden bladene smides. Afhængig af træart og vejrforhold...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close