Boganmeldelse: Vingesus – Vejlerne i glimt.

Bogen Vingesus er en flot hyldest til naturen ved Vejlerne.
Bogen Vingesus er en flot hyldest til naturen ved Vejlerne.

Vingesus – Vejlerne i glimt.

Læst og vurderet af Marianne Riis.
Selvom de færreste danskere ved det, ligger et af Nordeuropas fineste og vigtigste fuglereservater i Danmark. Vejlerne, der ligger helt oppe mod nordvest i grænselandet mellem Thy og Hanherred, er ikke bare Danmarks største, videnskabelige reservat. Det næsten 60 km2 store naturområde byder på en særlig rigdom af liv – med vidtstrakte enge, uendelige rørskove og store søflader.

En helt ny bog “Vingesus” af naturfotograferne Henrik Haaning Nielsen og Carsten Krog Pedersen skildrer flot natur- og kulturlandet i og ved Vejlerne – og belyser det særlige landskab – med sine både blide og barske sider.

vingesusforsideBør ses af alle naturfotografer.
Bogen vil i første omgang nok især tiltale de mange fugleinteresserede, der hver år besøger Vejlerne og det fugleliv som reservatet er berømt for, men bogen burde i endnu højere grad tiltale landets mange naturfotografer. Bogen er nemlig også et fotografisk inspirationsværk, der giver lyst til at komme i naturen og lege med kameraet, lyset, blænder og lukketider.
Fotograferne har tydeligvis tænkt over billederne, hvor der er arbejdet med lyset, komponering og perspektiv. Både med det klassiske snit og placering af motiv, men fotograferne er i mange tilfælde gået ud over de klassiske læresætninger – og bringer med held billeder som den traditionelle fotograf var gået uden om. På nogle af billederne kan motivet ikke umiddelbart identificeres – og vi er helt ovre i det abstrakte, hvor det er lys og farver, der taler. Det er med til at gøre bogen ekstra spændende.

De stemningsfyldte motiver er i mange tilfælde gengivet i panoramaformat og jeg kan ikke lade være med at tænke på at mange af bogens billeder egner sig godt til store forstørrelser, plakater, der kan pryde en væg – netop uden at virke ordinære – som mange naturfotos ellers let kan blive.

Det er billederne, der bærer bogen og det er først og fremmest en billedbog, men den relativt sparsomme tekst beskriver fint Vejlernes liv og landskaber i et levende sprog og man fornemmer, både gennem tekst og billeder, forfatternes hyldest til Vejlernes natur og de mange naturoplevelser som området tilbyder.

Vingesus – Vejlerne i glimt af Henrik Haaning Nielsen og Carsten Krog Pedersen. Forlaget Vingesus 2016. 287 sider. Vejledende pris kr. 399,-

 

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE