Boganmeldelse: Åleevangeliet

Åleevangeliet er en blanding af en faglig fortælling og oplevelsesberetninger. Man bliver som læser ganske betydeligt klogere på ålen – men også på aspekter i livet.

Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg

Åleevangeliet er en yderst velfortalt fortælling om ålen – en af verdens mest forunderlige fisk, der nok først og fremmest er kendt for sin lange, gådefulde vandring til og fra Sargossohavet. En fisk, der er en integreret del af den danske natur med søer, åer og fjorde. Bogen er en fin kombination af faglig viden og forfatterens oplevelsesberetninger, der gør at bogen bliver inspirerende at læse. Man bliver som læser ganske betydeligt klogere på ålen – men også på aspekter i livet og forståelsen og forundringen over naturen – og mennesket.

Efter at have læst bogen har jeg fået fornyet respekt for den forunderlige fisk, der kan blive omtrent lige så gammel som os mennesker. På sin rejse mod Sargassohavet kan den svømme på 1000 m dybt vand – 50 km om dagen. Og tilmed klare sig helt uden mad på den lange færd.

Annonce:
Køb Åleevangeliet hos Saxo – nedsat pris – hurtig levering!

Åleevangeliet er en bog alle ålespisere og lystfiskere bør læse, da den giver den velsmagende ”slangefisk” en hel anden kredit, der bør æres når vi sætter tænderne i dens køb.

Bogens forside.

Bogen er også en erindring om fisketure ved åen – et tilbageblik på livet. Om forfatterens mange fisketure med sin far – og om faderens sygdom og død – uden at bogen bliver for tung og melankolsk. Faktisk er bogen ganske levende i sin beretning og ganske billedligt fortalt: ”En hejre fløj lydløst og spejdende over åen med det store næb som en løftet dolk foran sig.”    

Bogens typer er ret læsevenlige – og bogen er ret hurtigt læst. Åleevangeliet er en bog man på flere måder bliver klog af – og som ikke uden grund er solgt til oversættelse i 33 lande.

Åleevangeliet af Patrik Svensson. Oversat fra svensk (originalsproget). Gads Forlag 2019, 246 sider, hardcover. Vejledende pris : kr. 299,95.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE