Udelys mindsker risiko for nærsynethed hos børn.

Det tyder på, at flere og flere børn bliver nærsynede, fordi de bruger alt for meget tid indendørs med iPad'en, PC’en eller foran tv'et i sofaen. Hvis barnet bruger for meget tid inde i ”mørket” med telefonen eller iPad’en er der tilsyneladende øget risiko for at barnet bliver nærsynet.

Indendørs brug af iPad, tablets og telefon er ikke godt for øjnenes udvikling hos børn.
Langvarig indendørs brug af iPad, smartphones m.m. ser ud til at være skidt for øjets udvikling hos børn, hvor flere risikerer at blive nærsynede. Foto: Michele Kemper, Dreamstime.com.

Problematikken forklares med flere faktorer – bl.a. at øjnene fokuserer og koncentrerer sig i lang tid på kort afstand, men også at børneøjne simpelthen har brug for udelys for at udvikle sig.
Ifølge extraoptical.dk/videnscenter viser forskning, at børn som læser og kigger på en skærm i mere end 30 minutter har større risiko for at udvikle nærsynethed end børn som har hyppige pauser.
Når et barn sidder i flere timer foran en digital skærm, stresses øjnene blandt andet fordi skærmen tvinger barnets syn til at fokusere og koncentrere sig i højere grad end ved andre aktiviteter. Skærmbrug kræver en finmotorik i øjet, som ikke er fuldt udviklet hos børn. Fra flere sider rådes der derfor til at begrænse skærmtiden og sende børnene mere udenfor, hvor øjnene bruges på forskellige måder – både til at se kort og langt. Fokusskiftet synes dog ikke at være den vigtige faktor – det gør derimod lyset!

Lysets vigtige effekt for øjets udvikling.

Udendørs lys er godt for øjnene.
Lys er den stærkeste miljømæssige faktor, der i størst grad kan styre øjets vækst. Lyset får øjet til at frigive dopamin, som bremser øjets aldring og vækst. Foto: Zagorodnaya, Dreamstime.com.

Kristian Lundberg, øjenlæge på Odense Universitetshospital, siger til videnskab.dk, at man tidligere har ment, at det var på grund af fokusskiftet med at se langt væk og tæt på, at børn har godt af at komme udenfor, men det har man hverken kunnet bekræfte eller afkræfte. Derimod betyder det noget at være udenfor og få sollysets effekt på nethinden. Lys er, ifølge Kristian Lundberg, den stærkeste miljømæssige faktor, der i størst grad kan styre øjets vækst. Lyset får øjet til at frigive dopamin, som bremser øjets aldring og vækst.
Michael Larsen, der er klinisk professor i øjensygdomme på Rigshopitalet og Københavns Universitet er enig i den betragtning – og siger til videnskab.dk, at børn skal være udenfor for at undgå nærsynethed – og tilføjer, at der stort set ikke er nogle naturmennesker, der er nærsynede. Forskerne kender ikke mekanismen fuldstændigt, men mener, det er på grund af den højere lysintensitet.
/MR

Kilder: extraoptical.dk, videnskab.dk.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE