Vandreferie med børn.
Vandreferie med de mindste kan være en fantastisk oplevelse, ja faktisk en af de mest mindeværdige og intense familieferier med nøgleord som nærvær og fællesskab, men sjældent uden udfordringer. Resultatet bliver ikke altid som de voksne forventede inden turen. En vandreferie, hvor både store og små hygger sig kræver lidt planlægning på forhånd. Den tid, der bliver brugt til forberedelse inden turen kan komme tifoldigt igen i form af hygge, nærvær og spændende oplevelser for alle undervejs.
Her kommer lidt input og råd til hvad man med fordel kan fokusere på, for at få nogle skønne vandreture sammen med sine børn.
Forventningerne.
Som på alle andre ferier man holder sammen med sine børn, bør man som det første afstemme forventningerne. En på fem år har ofte ikke helt de samme forventninger til hvad en god vandreferie skal indeholde som en på 12 år eller en på 40 år. Tal sammen hele familien. Både om hvad det vil sige at være på vandreferie, hvor I skal hen og hvad I skal lave på turen. Måske mad over bål?, overnatning i telt? Det er også vigtigt at få talt om de udfordringer som I kan møde på vandreturen. Lyt også til børnenes ønsker og input så de føler ejerskab i turen.
På de mange, danske vandreruter er der ofte mulighed for pauser i “børnehøjde” undervejs. Det kan være dyrene på marken eller en spændende, væltet “balancetræstamme” i skoven.Som voksne har vi gerne en tendens til at fokusere på at nå frem til næste mål, hvor børn har en tendens til at tabe fokus undervejs – og f.eks. hellere vil til højre end lige ud eller “lige skal se den myretue derovre”. Som fokuserede (trætte) voksne kan børnenes sidespring let opfattes som saboterende overspringshandlinger. Der skal således på forhånd lagres mentalt overskud og ekstra luft når der planlægges vandreferie med børn.
Træning.
En anden vigtig ting inden man tager på vandreferie er træning. Her mener jeg ikke en tur i fitness for at holde formen, men små, mindre ture sammen med børnene. Det kan være ture på blot et par timer med oppakning og madpakker. Så får børnene en fornemmelse af hvad vandreferie kan være. Husk at gøre prøveturen så autentisk som muligt så børnene også har en lille oppakning med. Har du et mindre barn som har brug for at sove til middag og ikke kan gå så langt, kan det anbefales at investere i en god bærestol. Om den er ny eller brugt er ikke så vigtigt, men husk at få testet den inden turen. Den skal passe til din ryg og samtidig er det vigtigt, at også barnet sidder godt i stolen.
Start med kortere vandreture.
Hvis det er første gang I skal afsted kan det være en fordel at starte med halvdagsture. Få en fast base i form af et sommerhus, bed & breakfast, campingplads eller lignende. Med en fast base og kortere ture kan man kombinere gode natur- og vandreoplevelser uden at slæbe rundt på alt for meget bagage samtidig. Det har endvidere den fordel, at børnene ofte føler sig mere trygge, når de hver dag vender tilbage til noget kendt. En anden mulighed er at booke et shelter eventuelt for en hel weekend og så bruge den som base. Senere kan man altid udvide ferien, hvor man vandrer fra sted til sted.
Annonce:
Grej til din første vandretur med børn
Succes og positivitet.
Som jeg nævnte indledningsvis, kan en vandreferie være en fantastisk oplevelse for hele familien. Men der er nogle forudsætninger som kan hjælpe den gode stemning på vej. Alt for ofte hører man om forældre der siger, at vandreture gider deres børn i hvert fald ikke, men også her er der råd. Vandreferie er ofte de voksnes forslag og det er dermed også dem som skal vise vejen til en god ferie. Vis begejstring og entusiasme! Det smitter. Start den første dag med en kort og nem vandring, hvor humøret er højt. Får børnene en succesoplevelse på førstedagen er der større chance for succes resten af ferien.
Pakkeliste.
Når man vandrer med børn er der selvfølgelig nogle ekstra ting man skal have med og man må også forvente, at skulle bære en del af børnenes oppakning. Men husk, at børn også skal bære noget selv for at få ejerskab i turen. Hvor meget afhænger selvfølgelig af barnets alder. Hvis turen inkluderer blebørn kan det igen være en fordel at have en fast base, da oppakningen på vandreturen ikke bliver så stor. Omvendt behøver man ikke slæbe bleer med til en uges vandring i Danmark, da der relativ nemt kan provianteres undervejs. Det er dog vigtigt, at huske lag på lag princippet og regntøj. Det gælder både for børn og voksne. Både herhjemme og mange steder i vores nabolande kan vejret være ret omskifteligt. En varm trøje og regntøj kan anbefales. Lag på lag er vigtigt, da man får varmen af at gå, men ofte bliver afkølet når man holder pause og så er det nemt at tilpasse kropstemperaturen med en ekstra trøje.
Selv om at man mange steder har nem adgang til vand er det vigtigt at rent drikkevand er en del af oppakningen. Det kan endvidere anbefales, at tage lidt chokolade, energibar eller lignende med, da det både kan bruges som ekstra energi og som belønning på turen.
MR/
Kilde: alleud.dk.