Tranetræf i Vejlerne slår ny rekord

Tranens fremgang forsætter. Mere end 700 traner er samlet i naturreservatet Vejlerne, hvilket er ny rekord for landet.

Helt oppe mod nordvest – på Jyllands skuldre ligger naturreservatet Vejlerne. Ordet “Vejlerne” betyder egentlig “vadested” og var oprindeligt en del af Limfjordens lavvandede arme indtil et landvindingsprojekt for 150 år siden forsøgte at inddrage de “nytteløse vader” til landbrugsland. Trods store bestræbelser lykkedes det ikke. Naturen tog området tilbage. Limfjordens salte vand kom dog ikke igen, men det gjorde derimod enorme rørskove, vidstrakte enge og nogle af landsdelen største søer. Det mislykkedes landindvindingsprojekt endte med at blive et eldorado for fugle og en lang række planter og dyr. I dag har Vejlerne status som Danmarks største videnskabelige reservat og der er til dato registreret 323 forskellige fuglearter i det ca. 5500 hektar store område.

Vejlerne er et af landets bedste ynglelokaliteter for traner

Tranerne samles i Vejlernes store rørsumpe. I september 2023 er der samlet talt over 700 traner, hvilket er ny rekord.

Det er også i Vejlerne at tranen har et af landets bedste ynglelokaliteter. Hvert år yngler adskillige tranepar i de store, våde rørskove, hvor der stort set aldrig kommer en menneskefod. Der er ikke jagt i reservatet, der på mange måder er forstyrrelsesfrit for fugle- og dyrelivet – og måske netop derfor har Vejlerne udviklet sig som efterårets foretrukne samlingssted for hundredevis af traner.

Ny dansk rekord i antallet af overnattende traner på én lokalitet.

I 2023 har tranetræffet i Vejlerne slået nye rekorder. Ornitolog Lars Maltha Rasmussen og seniorforsker Thomas Bregnballe talte over 700 indflyvende traner en aften i september 2023. Det er både ny rekord for Vejlerne – og for landet som helhed. Hvert år i efteråret samler store flokke af traner sig i Vejlerne. Fuglene ses i sær i de østlige vejler fra begyndelsen af september til langt hen på efteråret – afhængig af vejret. Senere trækker hovedparten af tranerne videre mod syd, men nogle vælger at blive, hvis vinteren er mild.

Sådan oplever du tranerne

Vejlerne er landets bedste sted at opleve traner om efteråret. Fuglene ses bedst fra Kraptårnet morgen og aften.

Tranen er i sig selv en særpræget fugl. Den er med sin højde på ca. 120 cm Europas højeste fugl. Tilmed har fuglen et meget stort vingefang, der kan nå 220 cm. Det er derfor en naturoplevelse udover det sædvanlige når hundredevis af kaldende traner flyver indover reservatet for at gå til overnatning. Et af de bedste steder at opleve tranerne er fra fugletårnet Kraptårnet, der er opført af Aage V. Jensen Naturfond, der også ejer og forvalter Vejlerne. Kraptårnet har adressen Alvejen 100, 9690 Fjerritslev. Fra p-pladsen ned til tårnet på kanten af reservatet er der ca. 600 m.
Tranerne opleves bedst om morgenen fra solopgang og en time frem og igen henunder aften fra ca. 1 time før solnedgang.

Kilder: tvnord.dk, dof.dk. Frontfoto, arkiv, trækkende træner i solnedgang. Szymon Bartosz, Dreamstime.com.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder