5000 vilde traner døde af fugleinfluenza

Tusindevis af vilde traner er foreløbigt bukket under for fugleinfluenzaen i et naturreservat i Hula-dalen i Israel.

100.000 traner trækker forbi Hula-dalen i Israel på vejen fra ynglepladserne i Finland og Rusland til overvintringskvarteret i Afrika.
Fugleinfluenza (H5N1) har bredt sig i mange lande – og således også i Israel, hvor der i de seneste uger er registreret ca. 5000 traner, der er døde af den smitsomme virus.

De israelske myndigheder har nu lukket naturområdet for besøgende.

Danske traner foreløbig ikke ramt

De danske traner overvintrer ikke i Afrika – og passerer derfor heller ikke Hula-dalen i Israel. Flere og flere danske traner vælger derimod at blive i Danmark i milde vintre, men ellers flyver de mod Frankrig og Spanien.

De danske traner trækker ikke over Israel mod Afrika, men flyver i stedet til Spanien og Frankrig, hvis de da ikke bliver i Danmark i milde vintre. Foto: David Havel/Dreamstime.com

Også i Danmark er der konstateret fugleinfluenza. I efteråret 2021 blev sygdommen konstateret hos en krikand og nogle pibeænder i Vadehavet.

Alle fuglearter kan rammes af fugleinfluenza, oplyser Fødevarestyrelsen. Svømmefugle er generelt mere modstandsdygtige og kan være bærere af sygdommen uden at udvise symptomer. Undersøgelser viser, at også duer er forholdsvis modstandsdygtige over for sygdommen.
/MR

Fugleinfluenza smitter normalt ikke til mennesker. I sjældne tilfælde er der dog påvist sygdom hos mennesker, der har haft tæt kontakt til fugle. Hvis du finder en død fugl i naturen, bør du lade være med at røre ved den. Den kan smitte længe efter den er død. Kilde: Fødevarestyrelsen.

Kilder: Dr.dk, Fødevarestyrelsen, bbc.com. Frontfoto: Traner ved Huladalen, Israel/Borlili, Dreamstime.com.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE