Én fordel er der ved en regnen og fugten. Det giver svampe i skoven.
Af Marianne Riis.
Selvom det er lunt har den danske sommer ikke vist sig fra sin solrigeste side den senere tid. Der er ikke meget behov for hverken solbriller eller solcreme snarere regntøj og paraply.
Der er næsten mennesketomt på strandene selvom vi er i juli – sommerens højtid. Der sidder nok mange blandt feriefolket i sommerhuse, campingvogne, feriecentre m.m. og venter på solrigt udevejr. Én fordel er der dog ved regnen og fugten. Det giver svampe i skoven!
På jagt efter kantareller – skovens guld.
I vores lille familie har vi med succes denne sommer taget på skattejagt i de kystnære plantager. På jagt efter kantareller – skovens guld.
De æggegule kantareller vokser altid i nærheden af træer og gerne på mager jordbund.
Selv familiens mindste på to år er aktiv kantarelspotter. Vi går gerne et stykke offroad – uden for vej og sti. Det er fuldt legalt i statens store plantager, hvor vi som borgere jo er en slags andelshavere og gerne må færdes frit.
I dag nåede vi dog ikke væk fra skovvejen. Efter blot en lille kilometers tur ad den grusbelagte vej var der jackpot. Fine, flotte kantareller lyste gult i skovkanten – lige ved siden af vejen.
Nogle var bittesmå – dem lod vi stå. De er meget bedre om en uge. Andre var for gamle og nærmest i opløsning. Men ind i mellem stod fine, faste kantareller, der nænsomt blev lagt i kurven.
Et lille fif når det gælder kantareller er at kigge under græs, lyng og andre planter, der dækker skovbunden. Ofte gemmer guldet sig her.
Netop i dag blev det til mange kantareller – nok til en lækker svampestuvning – og endda nogle til fryseren. Af og til bliver det kun til en lille håndfuld. Men selv få kantareller gør det sjovere at tilberede og samles om aftensmaden. Svampene kan bruges i sovs, som tilbehør til grillmaden, på pizzaen eller i kødsaucen.
Hos os har svampeturen bidraget til noget af det som en god ferie handler om: at være sammen og gøre ting sammen. Og der var endda en lille tillægsgevinst derude. Skovhindbærrene er nemlig også ved at være modne….
Fakta om kantareller:
Almindelig Kantarel er nok den mest kendte spisesvamp i Danmark efter champignon. Den er nem at genkende selv for ikke så svampekyndige personer. Der findes forskellige slags kantareller, men den mest eftertragtede er almindelig kantarel – og dernæst et trin eller to efter kommer tragtkantarellerne, der også er udmærkede spisesvampe. Almindelig kantarel har en svag duft af abrikos, men de rå svampe har en skarp smag og de må ikke spises rå! Smagen ændrer sig markant ved tilberedning og bliver yderst velsmagende. Kantarellerne anses for at høre blandt de allerbedste spisesvampe.
Højsæson for at finde kantareller er august til oktober, men de kan i princippet findes fra juni til frosten sætter ind.
OBS: Når man selv indsamler, tilbereder og spiser svampe er det generelt meget vigtigt, at man er sikker på hvilke svampe man håndterer, da der som bekendt også findes giftige svampe.
Den æggegule almindelig kantarel er dog ret nem at kende. Gode kendetegn er de kraftige ribber på undersiden, der er tydeligt forgrenede med årer, der fortsætter et stykke ned ad stokken.