Derfor hedder det en fluesvamp!

Rød fluesvamp (Amanita muscaria)
Rød fluesvamp (Amanita muscaria)

Rød fluesvamp – svampenes klassiske ikon.

Der findes mange arter af fluesvampe. Både dødelige, giftige fluesvampe og spiselige fluesvampe. Den smukkeste og mest kendte af alle er den røde fluesvamp. Den røde hat med de hvide prikker er gengivet i mange sammenhænge – fra statist i tegnefilm til modeludgaver i juledekorationer. Den røde fluesvamp er indbegrebet af den klassiske svamp som de fleste kender.

Hvorfor hedder det en fluesvamp?
Hvorfor hedder det egentligt en fluesvamp? Navnets oprindelse skal findes i en gammel anvendelse af svampene. Den blev nemlig brugt til at dræbe fluer. Man mosede svampen og tilsatte lidt mælk og en god portion sukker til at lokke fluerne. Fluerne blev forgiftet og døde når de blev tiltrukket og spiste af den søde svampegrød.
Den røde fluesvamp hører dog langt fra blandt de farligste fluesvampe. Et voksent menneske skal spise over et kg rød fluesvamp for at komme op på en dødelig dosis. Anderledes er det med grøn fluesvamp og snehvid fluesvamp. Her angives et frugtlegeme, dvs. én enkelt plukket svamp, at være dødelig dosis.

Det hævdes ofte at vikingerne spiste fluesvampe inden de skulle i kamp, men det vurderes i dag at være en skrøne.
Det hævdes ofte at vikingerne spiste fluesvampe inden de skulle i kamp, men det vurderes i dag at være en skrøne.

Vikinger og fluesvampe.
Det siges ofte, at vikingerne brugte rød fluesvamp inden de skulle i kamp. Svampens virkning skulle få vikingerne til at gå bersærk – og nærmest gøre dem uovervindelige når de vilde og frygtløse gik til angreb. Der findes dog ingen beviser for dette og det er sandsynligvis en opdigtet skrøne.

De røde fluesvampe kan ofte forveksles med de røde skørhatte bl.a. Stor giftskørhat. Knækker man stokken og hatten på en skørhat smuldrer den som gær, deraf navnet skørhat.
/NL

Kilder: Naturstyrelsen, danske-svampe.dk.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE