Gigantisk blomkålssvamp fundet i Himmerland.

Lignende artikler

Rekordstor blomkålssvamp
Mikkel Paulsen fra Vendsyssel med årets største blomkålssvamp. 8,4 kg i tør tilstand.

Svampeentusiaster finder gigantisk, stor blomkålssvamp. Den delikate svamp kommer efter planen mange gæster til gode på kendt restaurant i Aalborg.

Svampesamleren Mikkel Paulsen fra Vendsyssel og den kendte kok Michael Miv Pedersen er ofte på tur i skoven efter skattede spisesvampe. Stjernekokken, der tidligere har fået titlen “Danmarks bedste kok” har nu i den grad noget helt særligt at tilbyde sine gæster. De to svampeentusiaster fandt nemlig forleden en gigantisk, stor blomkålssvamp i et privat skovområde i Himmerland.
Den velsmagende og delikate svamp målte 70 x 50 x 45cm – og vejede tæt på 8,4 kg, oplyser Mikkel Paulsen til NaturGuide.dk. “Det har tilmed været tørt længe, da vi fandt svampen, hvilket har betydning for vandindholdet og svampens vægt”, tilføjer han.

Årets største blomkålssvamp.

Her på redaktionen har vi ikke tidligere hørt om så store blomkålssvampe i år – og det er så vidt vides en klar nordjysk rekord. For et par år siden blev der på Bornholm rapporteret om en kæmpe på ca. 10 kg.

Annonce:
En god gave? Finsk svampekniv med børster – kun 149,-

Det bliver efter alt at dømme gæsterne på Michael Miv Pedersens restaurant i Aalborg – Restaurant Tabu, der får glæde af den velsmagende svamp. Restaurant Tabu blev sidste år kåret blandt de 25 bedste restauranter i Danmark, så gæsterne er i forvejen godt vant.

Mange blomkålssvampe i år – vil det forsætte for fremtiden?

Blomkålsvampe
Mikkel Paulsen har fundet mange blomkålssvampe. På en tur fandt han hele 29 eksemplarer, men lader de små og gamle eksemplarer stå.

Annonce:
Få styr på spisesvampene med bogen “Svampe du kan spise” – fra Saxo.

Mikkel Paulsen fortæller at varmen har bragt usædvanligt mange blomkålsvampe i år, der normalt regnes for fåtallige – og nogle steder ligefrem sjældne. Alene på denne tur så de to svampesamlere 29 eksemplarer, fortæller den rutinerede svampesamler – og tilføjer at han lader de gamle og små stå.

“Det vigtige er ikke om man lader svampen stå, det vigtige er at man lader værtstræet stå! Derfor forsøger jeg at træffe aftale med skovejeren”

Mikkel Paulsen ser gerne, at der ligesom rekreativ udvikling af skovene, blev gjort noget for at styrke og bevare de gode svampelokaliteter – og tilføjer at udviklingen af biobrændsel har drevet rovdrift på mange af de sjældne og rigtig gode svampebiotoper. Disse udgør ofte under 1/10 af skovens areal, men findes også i de ellers kedelige nåleplantager.
Det tager generationer at få biotoperne tilbage og det skyldes svampens symbiotiske forhold med dets værtstræ. Det vigtigste er ikke at bevare frugtlegemet, men træet og dermed svampens mycelium. Derfor vil Mikkel Paulsen forsøge at træffe aftale med ejeren om at bevare træet, hvor kæmpe-blomkålsvampen blev fundet.
/MR

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,114FansLike
2,500FølgereFølg

Seneste artikler

Boganmeldelse: På sheltertur

På sheltertur. En guide til nære oplevelser i naturen. Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg Friluftsliv har fået et stigende tag i den danske befolkning....

Naturen i december

December er årets mørkeste tid og dog også måneden, hvor mørket vender og dagene langsomt begynder at tiltage i længde. December er opkaldt efter...

Lav nemt selv brændte mandler over bål eller grill.

Brændte mandler hører normalt julen til, selvom de er lækre året rundt. Den traditionelle juleknas tilberedes ofte udendørs på markeder eller ved boder på...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close