Silkehalen på træk

Silkehalen ses jævnligt som vintergæst i Danmark. Foto: Martin Mecnarowski.
Silkehalen ses jævnligt som vintergæst i Danmark. Foto: Martin Mecnarowski.

Den flotte maskerede vintergæst kan til tider opleves i store flokke på jagt efter bær og frugter.

Tillidsfuld.
Vi har ikke silkehalen (Bombycilla garrulus) her i landet som ynglefugl, men vi er så heldige, at mange af fuglene ofte besøger Danmark som træk- og vintergæster når de kolde temperaturer presser på i deres yngleområder.
Silkehalen er generelt en meget tillidsfuld fugl og hvis man er heldig at få besøg, er det tit muligt, at komme på ganske tæt afstand. Årsagen til denne tillid, skyldes formentlig, at fuglene lever i meget øde og mennesketomme områder. Nogle af fuglene har sikkert slet ikke mødt mennesker før deres ankomst hertil.
Silkehalen lever normalt i områder med nåleskov i et bredt bælte fra det nordligste Skandinavien og østover gennem Sibirien, helt ovre på den anden side af Uralbjergene.

Eksotisk vegetar.
Som navnet silkehale også antyder, er der noget eksotisk over fuglen. Den umiskendelig fjerdragt, som ikke kun består af en sort maske og hagesmæk på en lysebrun krop, men også markante røde, vokslignende spidser på vingerne og kraftig gule fjerspidser på halefjerene. Øverst på hovedet sidder en stor fjertop.

Silkehalen har røde, vokslignende spidser på vingefjerene.
Silkehalen har røde, vokslignende spidser på vingefjerene.

Englænderne kalder den for Bohemian Waxwing. Der er lidt usikkerhed omkring navnets oprindelse, hvorvidt Bohemian kommer af “bøhmisk” eller af “boheme” (vagabonderende person med en afslappet livsstil, som ikke er bundet af samfundets regler og normer.) Den sidste forklaring er passende for en fugl, der som en anden boheme rejser rundt og lader mængden af føde bestemme hvordan trækruten skal se ud.
Og føden er det helt essentielle for silkehalen. Den lever primært af bær, men frugter står også på menukortet. Faktisk har fuglen en usædvanlig stor lever, der hjælper den til at forbrænde den alkohol som findes i de mange gærede frugter.

Silkehalen kommer fra øde områder i det nordlige Skandinavien og Sibirien. Foto: Amber Estabrooks.
Silkehalen kommer fra øde områder i det nordlige Skandinavien og Sibirien. Foto: Amber Estabrooks.

Lyden af klokkespil.
Ud over et eksotisk og smuk ydre er der en anden helt specielt kendetegn for silkehalen nemlig stemmen. Man er ikke i tvivl når man er blandt silkehaler. Helt poetisk og meget smukt, beskrives lyden nemlig som ringende sølvklokker.
Under uenigheder i flokken er det dog ikke lyden af klokker man kan høre men nærmere hvæsen og skræppen.

Fakta om silkehalen:

Fuglen er ca. 18 cm lang og derved lidt mindre end stæren.

Kan yngle fra et-års-alderen og lægger 4-6 æg per kuld.

Kan variere i farverne afhængig af alder.

Silkehalen er en spurvefugl i silkehalefamilien.

Silkehalens fjender er særligt spurvehøgen.

Vidste du?

  • At der også findes en haveplante som hedder silkehale som er fra Australien.
  • At de største chancer for at se silkehaler herhjemme er i Nordsjælland, Nordjylland samt de østvendte kyster i Jylland.
  • At en silkehale på 65 gram i et måltid kan spise 15 gram bær og desuden indtage mange måltider om dagen.
  • At når silkehaler flyver mod ruderne skyldes det ikke alkohol fra de gærede bær og frugter, men nærmere de uvante omgivelser i forhold til de øde egne de kommer fra.

MR/

Kilde: DOF, Fugleognatur. Featured foto: Karl Ander Adami, Dreamstime.com.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder