Danske storke vælger Afrika fra til fordel for Sydeuropa.

Vesteuropas storke springer i stigende omfang Afrika over og holder vinterferie i Sydeuropa. Foto: Razvan Zinica/Dreamstime.com

Fremgang for danske ynglepar.

I begyndelsen af 1800-tallet var der tusinder af hvide storke i Danmark, men store ændringer i landskabet reducerede levestederne og i 2008 blev den hvide stork erklæret for uddød i Danmark efter flere år uden ynglesucces. På trods af den etikette er det alligevel lykkedes den folkekære stork at holde fast i Danmark med det yderste af næbbet. De senere år har der atter være storkepar, der har etableret sig. 2020 slog alle rekorder med mere end en fordobling af ynglepar i forhold til 2019. Hele 7 par fik held med at etablere sig i Danmark i 2020. Det blev dog kun til 6 flyvefærdige unger fordelt på 3 reder. I 2022 var antallet oppe på 8 ynglepar og 10 par i 2023. Der er således igen fremgang for de danske storke.

En stork er ikke kostforagter. Her snuppes en markmus. Foto: Daniel Dunca/Dreamstime.com.

Storkene springer Afrika over

Da eventyrdigteren H.C. Andersen levede var Danmark et rigtigt storkeland. Den hvide stork var en karakterfugl i landskabet. Storken tog plads i forfatterens fortællinger – og at storken fløj til Afrika og kunne tale egyptisk det var både sikkert og vist. I H.C Andersens eventyr om storkene fortæller storkemor til sine unger: “Til Ægypten flyver vi, hvor der er trekantede stenhuse, der går op i en spids op over skyerne, de kaldes pyramider….”

Storkenes genindvandring til Danmark tilskrives ikke at vores land drives mere storkevenligt, men at bestanden i Vesteuropa generelt er i fremgang, hvilket igen tilskrives et ændret trækmønster. Tidligere trak næsten alle vesteuropæiske storke til Afrika, men nu vælger flere og flere storke at overvintre i Sydeuropa. Derved mindskes dødeligheden blandt fuglene, da det farefulde Afrika-træk med krybskytteri, tørke og risiko for fødemangel ikke længere påvirker storkene.
/NL

Kilde: Fugle og Natur/august 2020.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder