Danske storke vælger Afrika fra til fordel for Sydeuropa.

Vesteuropas storke springer i stigende omfang Afrika over og holder vinterferie i Sydeuropa. Foto: Razvan Zinica/Dreamstime.com

Fremgang for danske ynglepar.

I begyndelsen af 1800-tallet var der tusinder af hvide storke i Danmark, men store ændringer i landskabet reducerede levestederne og i 2008 blev den hvide stork erklæret for uddød i Danmark efter flere år uden ynglesucces. På trods af den etikette er det alligevel lykkedes den folkekære stork at holde fast i Danmark med det yderste af næbbet. De senere år har der atter være storkepar, der har etableret sig. 2020 har dog slået alle rekorder med mere end en fordobling af ynglepar i forhold til 2019. Hele 7 par fik held med at etablere sig i Danmark i 2020. De syv par har dog ikke været heldige med at få flyvefærdige unger på vingerne. Det blev således kun til 6 flyvefærdige unger fordelt på 3 reder.

En stork er ikke kostforagter. Her snuppes en markmus. Foto: Daniel Dunca/Dreamstime.com.

Storkene springer Afrika over

Da eventyrdigteren H.C. Andersen levede var Danmark et rigtigt storkeland. Den hvide stork var en karakterfugl i landskabet. Storken tog plads i forfatterens fortællinger – og at storken fløj til Afrika og kunne tale egyptisk det var både sikkert og vist. I H.C Andersens eventyr om storkene fortæller storkemor til sine unger: “Til Ægypten flyver vi, hvor der er trekantede stenhuse, der går op i en spids op over skyerne, de kaldes pyramider….”

Storkenes genindvandring til Danmark tilskrives ikke at vores land drives mere storkevenligt, men at bestanden i Vesteuropa generelt er i fremgang, hvilket igen tilskrives et ændret trækmønster. Tidligere trak næsten alle vesteuropæiske storke til Afrika, men nu vælger flere og flere storke at overvintre i Sydeuropa. Derved mindskes dødeligheden blandt fuglene, da det farefulde Afrika-træk med krybskytteri, tørke og risiko for fødemangel ikke længere påvirker storkene.
/NL

Kilde: Fugle og Natur/august 2020.

Læs også...

Seneste..

Mere fra NaturGuide.dk