Rødt, blåt, hvidt, grønt eller ultraviolet. I de senere år har markedet for lommelygter og pandelygter udviklet sig betydeligt. Dels har LED-teknologien slået igennem, men i dag er der også kommet en række speciallygter på markedet med en udbredelse som aldrig før.
Ultraviolet lys.
Nu kan man få lommelygter og pandelygter med ultraviolet lys, der f.eks. får skorpioner til at lyse op i troperne eller ditto rav på de danske strande. Vi har tidligere testet nogle af disse uv-lygter, se ravlygter.
Det blå lys.
Der findes også lygter med blåt lys, der ofte ses anvendt i krimifilm, afledt af virkelighedens verden. Det blå lys får bl.a. blod til at fremtræde mere kontrastfyldt – og bruges ikke mindst i USA af jægere til at eftersøge anskudt vildt. En af de bedre lygter med blåt lys er fra amerikanske Ledlenser (Leatherman Tool Group). Modellen LED Lenser T2 QC udmærker sig ved at have både blåt, rødt, grønt og hvidt lys. Den er robust og egnet til udebrug – også selvom det regner. Vi har fundet lygten, der måler knap 10 cm, ved Lommelygtesalg.dk nedsat til 376 kr. (annoncelink til tilbud).
Det røde lys.
Det røde lys har længe været anvendt at militære natpatruljer. Når man vandrer i nattemørket, vænner øjnene sig langsomt til mørket og ens nattesyn bliver langsomt bedre. Nattesynet går dog straks tabt når en almindelig lygte tændes, men det sker ikke når man tænder en lygte med rødt lys. De lysfølsomme celler (rhodopsin) i øjet påvirkes ikke af bølgelængderne fra det røde lys.
LED Lenser T2 QC (annoncelink til butik) beskrevet ovenfor er velegnet til kortlæsning om natten og orientering i nærområdet. Hos outdoor-folket er pandelygter med rødt lys (som tilvalg til det hvide lys) også ofte populære. Vi har i en tidligere artikel set på pandelampe-modeller med indbygget rødt lys.
Det grønne lys.
Og så er der endelige det grønne lys! Det har længe været hævdet at dyrene ikke kan se grønt lys. Det er til dels rigtigt – for mange pattedyrs vedkommende. Af samme grund er lygter med grønt lys i nogle sammenhænge velegnet til at observere dyr i deres naturlige omgivelser. Grønt lys er meget udbredt blandt vildsvinejægere, da vildsvinet har svært ved at skelne det grønne lys. En populær model som den vandtætte og kraftige NexTorch P5G (annoncelink til butik) monteres af jægere direkte på riffel eller riffelkikkert, men kan fint bruges i fri hånd til mere fredelige formål, hvis du vil betragte dyrelivet i mørket.
Det betyder dog ikke at dyrene ikke kan se lyset, men det ser ud til at dyrene lader sig mindre forstyrre af grønt lys.
Rødt lys er bedre til rovdyr.
I følge en del amerikanske erfaringer er det røde lys bedre til at observere rovdyr uden at blive opdaget. Hvad vi mennesker ser som rødt, er mørkt for hunde, ulve og ræve, hvorimod det grønne lys opfattes som lyst eller som en grålig skygge. Hunden ser f.eks. ud til at opfatte blåt og gult bedst, og grønt og rødt mindre godt.
Uanset, hvilken farve man vælger til at natobservere dyr, så bør bevægelser med lys ikke være pludselige og voldsomme. Dyr i Danmark er dog ofte vant til at blive eksponeret for lys – både kunstigt og naturligt. F.eks. en billygte fra vejen, der kortvarigt kaster lys ud over marken eller en sky, der roligt glider fra månen.
Lommelygtesalg.dk – en af de få netbutikker, der udelukkende er dedikeret til salg af lommelygter, har på deres egen blog lavet en udførlig forklaring på de enkelte farvers betydning. Her er der også gode råd til valg af den rigtige lygte. Se Lommelygte med farvet lys – hvilken virkning har rødt, grønt og blåt lys?
/MR
Kilder: netdyredoktor.dk, foremostcoyotehunting.com, fenixlighting.com, stalktech.com.
NaturGuide.dk tester og sammenligner netbutikkerne i relation til brugervenlighed, sikker netbetaling og kundeanmeldelser. Som altid gør vi opmærksom på at NaturGuide.dk modtager et provenu for annoncer, henvisninger og salg, men vi går aldrig på kompromis med vores egen overbevisning. 10 % gives til naturbevarende formål uden ekstra udgift for forbrugeren. Vi tager forbehold for prisændringer hos producenter og netbutikker.