Denne almindelige plante lindrer kløe fra insektbid!

Brug havens eller vejkantens vilde vejbred til at lindre kløe fra myggestik eller brændenælder.

Du har den sikkert allerede stående i haven som ukrudt! Planten Glat vejbred! Ellers findes den almindeligt langs vejrabatter, stier, gårdspladser og grøftekanter overalt i Danmark. Glat vejbred (Plantago major) er en af de mange, danske lægeurter, der efterhånden er gået lidt i glemmebogen. Den har ellers været bredt anvendt siden vikingetiden. Planten har især været kendt for sine sårhelende egenskaber og som ingrediens i hostesaft. Selv de gamle græske og romerske læger brugte planten medicinsk og roste dens virkninger.
Glat vejbred har brede, ægformede blade uden takker (helrandede) og bladene har tydeligt buede strenge. Midt i bladkransen, der sidder i en roset, stikker blomsterakset frem – oftest 10-25 cm højt.

Glat vejbred. Illustration: public domain/wikipedia.

Blandt de fleste danskere er Glat vejbreds egenskaber efterhånden gået i glemmebogen, men planten er faktisk også virkningsfuld mod insektbid og brændenælder. Saften fra nulrede eller stødte blade har en lindrende effekt på kløe fra insektbid – og reducerer også den brændende fornemmelser fra brændenælder. Det kan være ret bekvemt at vide når man er på tur derude…
Planterigets værdifulde egenskaber gælder ikke kun i fjerne regnskove. Masser af danske og nordiske vilde planter rummer vigtige medicinske – og ikke mindst kulinariske værdier.

Glat vejbred gror næsten med garanti i nærheden af dig. Den kan trænge frem mellem fliser og vejbelægninger og ses udbredt i vejkanter, haver, langs stier m.m. Foto: Rasbak (tv), Wikipedia og Jesse Taylor (th), CC BY-SA 3.0, Wikipedia.

På apoteket kan man købe ekstrakt fra vejbred netop mod insektbid og brændenælder. Det fås i sprayform, Elli's After Bite Spray (annoncelink til apoteket), der er let at have med på tur. Spray’en kan også reducere ubehaget fra stik fra klæger, der kan være en plage i sommerlandet.
Tilsvarende kan man også købe kløelindrende plaster; Elli's After Bite Børneplaster, til lindring af kløe fra myggestik samt stik fra andre insekter og som barriere for at klø hul på huden med efterfølgende risiko for infektion. Plasteret består af en kølende gelpude med et vejbred-ekstrakt. Plasteret er ifølge apotekets hjemmeside velegnet til børn fra 0+år, der er generet af kløe fra myggestik eller stik fra andre insekter.

Vejbred som et naturligt middel mod  insektstik.
Den i Danmark udbredte plante Glat vejbred kan nu fås på apoteket som et naturligt ekstrakt, der lindrer mod insektbid.

Kilder: medicinhaverne.dk, wikipedia, Apopro online apotek/apopro.dk, ellisafterbite.dk. Featured foto: Dmytro Dudchenko, Dreamstime.com.


NaturGuide.dk tester og sammenligner netbutikkerne i relation til brugervenlighed, sikker netbetaling og kundeanmeldelser. Som altid gør vi opmærksom på at NaturGuide.dk modtager et provenu for annoncer, henvisninger og salg, men vi går aldrig på kompromis med vores egen overbevisning. 10 % gives til naturbevarende formål uden ekstra udgift for forbrugeren. Vi tager forbehold for prisændringer hos producenter og netbutikker.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE