Kan guldsmede bide?

I tidligere folketro havde guldsmeden ikke det bedste ry herhjemme og blev blandt andet kaldt for “Fandens ridehest”. Den engelske betegnelse for guldsmede er “dragonfly” – drageflue! Guldsmeden er et behændigt og effektivt rovinsekt, men kan det bide mennesker?

Guldsmede har en historie, der går millioner af år tilbage i tiden. Guldsmede er flyvende rovinsekter, der hører til insektverdenens mest behændige flyvere. Med deres fire vinger kan de manøvrere som de mest avancerede helikoptere. Guldsmeden evner at styre sine fire vinger individuelt og på samme tid. Den kan stå stille i luften eller jage insekter på himlen – mellem sivene eller i fuld fart henover vandspejlet. NaturGuide.dk har flere gange fået spørgsmålet om til tider nærgående guldsmede kan bide mennesker? I tidligere folketro havde guldsmeden ikke det bedste ry herhjemme og blev blandt andet kaldt for “Fandens ridehest”. Den engelske betegnelse for guldsmede er “dragonfly” – drageflue! På trods af de barske navne er guldsmeden helt harmløs for os mennesker. Den hverken stikker eller bider os, fortæller naturvejleder Niels Lisborg, der har håndteret talrige guldsmede, herunder de store mosaik-guldsmede. Det betyder dog ikke at guldsmeden ikke kan bide! Det kan den i princippet godt. Særligt de store arter. Det er et rovinsekt, der fortærer sit bytte med sine munddele.

Guldsmede er rovinsekter og kan bide, men det sker yderst sjældent at de bider mennesker – også selvom de håndteres som her.

“Jeg tror at vi i løbet af de seneste 10 år har fået to henvendelser fra mennesker, der er blevet bidt af en guldsmed”, siger Niels Lisborg. “Der var bl.a. en der ville befri en guldsmed fra et edderkoppespind”. “Jeg har selv haft mange guldsmede på håndfladen – og det samme har mine børn. Ofte guldsmede, der i de tidlige morgentimer sidder våde af dug – og er lette at lokke til at kravle over på en finger. Men man behøver jo heller ikke at håndtere guldsmede”, pointerer han. Nøjedes man med at betragte de “flyvende juveler” er man helt uden risiko og guldsmede er helt harmløse. Måske er man heldig at en guldsmed lander på en, men det er igen helt harmløst, fastslår naturvejlederen.
/MR

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder