Naturfænomen: Klithedens pileroser

Lignende artikler

En lille myggelarve står bag disse dekorative pileroser.
En lille myggelarve står bag disse dekorative pileroser.

Lille myggelarve får pilebusken til at danne kunstfærdige pileroser.

Man bemærker dem især i vinterhalvåret. De fine, små pileroser, der især er udbredt på de kystnære klitheder. Pilerosen – eller skagenrosen, som den også kaldes pga den relativt hyppige forekomst i det nordligste Danmark, har reelt intet med roser at gøre. Derimod er det en lille myg, der kun måler et par millimeter, der står bag det kunstfærdige naturfænomen. Pilerose-galmyggen lægger æg i topskuddene på især gråris (salix arenaria) og krybende pil (Salix repens).

Larve udskiller kemiske stoffer, der ændrer pilebuskens vækst.
Den lille orange larve udskiller nogle kemiske stoffer, der bremser pileskuddets normale vækst og får topskuddet til at krølle, så bladene får et kompakt, tæt, roselignende udseende. En såkaldt galle, hvor galmyggens larve kan leve beskyttet.

pilerose_1Om foråret og sommeren er gallen grøn, men om efteråret tørrer bladene ind, men beholder formen som en rose. Det er især her at pileroserne opdages – ikke mindst fordi at de blade, der danner pilerosen ikke falder af ligesom pilebuskens øvrige blade.

Det lille naturfænomen er smukke i dekorationer og en fin lille souvenir fra klitheden.
/JN

Kilde: Naturstyrelsen, Naturhistorisk Museum, Aarhus.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,057FansLike
2,285FølgereFølg

Seneste artikler

Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close