Hvad er det? – røde elletunger!

Lignende artikler

Røde tunge-galler på rødel.
Røde tunge-galler på rødel.

Rødellens røde tungegaller.

Af og til kan man iagtage hvad der nærmest ligner røde tunger på elletræets “kogler”. En læser har undret sig over fænomenet og indsendt et foto.

Der er tale om sækdug-svampen Taphrina amentorum (tidl. Taphrina alni). Når hunblomsterne på Rødel (Alnus glutinosa) er bestøvet udvikler hunraklerne sig til at være koglelignende. Det er oftest fra disse “kogler” man kan opleve de røde svampe-galler vokse frem.
Svampeinfektionen forårsager den tungelignende galle, der ikke har noget dansk navn, men på engelsk betegnes “Alder tongue gall” – elletunge galle.
elletunge_galleFænomenet ses oftest i august og september.
I senere stadier bliver gallen brun og gråsort. Svampesporene spredes med vinden til andre træer.
Det er i øvrigt ikke de røde galler, der har givet rødellen sit danske navn, men træets rødlige ved. Når en rødel fældes og der kommer ilt til snitfladen, fremkommer en orange-rødbrun farve.
/NL

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,071FansLike
2,384FølgereFølg

Seneste artikler

Ja, tak til normal sommertid om vinteren!

Natur- og friluftsfolk vil bevare sommertid - gerne året rundt. Svenskerne og nordmændene er overvejende enige: Skrot mørketiden. Havemøblerne frem - uret frem. Havemøblerne tilbage...

Derfor får efterårsskoven røde og gule farver

Vejret påvirker skovens høstfarver. De danske løvskove kan være et farveorgie i efteråret med oktober som højsæson inden bladene smides. Afhængig af træart og vejrforhold...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close