Mirabellen misforstår måneden

Forårsblomster om efteråret

Mirabel (Prunus cerasifera), der især er kendt for sine røde eller gule frugter, er vildtvoksende over det meste af landet. Normalt blomstrer mirabellen om foråret med et væld af blomster, der tiltrækker masser af insekter. Af og til kan man dog opleve nogle forårsblomstrende planter, træer og buske, der pludselig også blomstrer om efteråret. Med usædvanligt varme septemberdage i efteråret 2024 blev fænomenet registreret flere steder i landet, hvor netop flere mirabelletræer fik “kuk i kalenderen” og begyndte at blomstre igen.
I fagsproget taler man om at planten “remonterer” (blomstrer for 2. gang i samme år).

Forårsblomster med efterårsbaggrund. Mirabelleblomster fotograferet i efteråret. Nordjylland, september 2024.

Planternes blomstringstid påvirkes dels af kulde-varmeforhold og lysintensitet. Lysintensiteten om efteråret kan på vores breddegrader minde om forårets. Det er tilsyneladende længden af ​​mørke, som en plante oplever, der spiller den mest afgørende rolle.

Mirabel kaldes også for kirsebærblomme og menes oprindeligt at stamme fra Mellemøsten og Sydvestasien. I dag er det lille, nøjsomme træ vidt udbredt i store dele af Europa, herunder Danmark, hvor den bl.a. plantes i læhegn. De velsmagende frugter kan bl.a. anvendes til mirabelle-marmelade.

Mirabeller – eller kirsebærblommer, som de også kaldes, er velegnede til syltning. Frugterne spises gerne af fugle.
Kilder: Oregon State University, Short-day plants, Naturstyrelsen/plantevalg.dk

Seneste fra Naturmagasinet

Ugens mest læste

Aktuelt i naturen

Fra arkivet...