Harekillinger efterlades af haremor – med vilje!

Lignende artikler

Harekilling
Harekillinger er blandt årets første dyreunger. Foto: Tiberiu Sahlean, Dreamstime.com

Harekillingerne bliver født til selvstændighed med en pels, der er gearet til udeliv – og de efterlades bevidst af deres mor til en næsten forældreløs barndom.

Af Marianne Riis.
Harekillinger er blandt de første dyrebørn, der dukker op i naturen. Det er ikke usædvanligt at de første harekillinger kommer til verden i februar – og nærmest fødes ind i en verden af sne, kulde og frost.
Forleden så jeg netop sådan en lille fyr. Selvom det er en af de første martsdage, så har vinteren denne gang ikke sluppet sit tag og landskabet ligger dækket af sne. Vi var på vej hjem i bilen. Det var blevet sent og ungerne sov på bagsædet. Da vi kører ind ad indkørslen kan vi i lygternes skær se en lille bitte harekilling, der trykker sig i sneen.

harekilling
Harekilling i sne. Foto: Grzegorz Gust, Dreamstime.com.

Harekillinger hører til blandt de absolutte sødeste dyreunger – og når man ser det lille dyr trykke sig alene i sneen, så forstår jeg godt, at mange i bedste mening tager den lille harekilling ind i varmen. Det er dog en misforstået godhed.

Undgå at røre og flytte harekillingerne.
Harekillingerne bliver født til selvstændighed med en pels, der er gearet til udeliv – og de efterlades bevidst af deres mor til en næsten forældreløs barndom. Kun 1-2 gange i døgnet mødes harekillingen med sin mor, hvor den får mælk. Allerede efter 3-4 uger kan ungen klare sig selv.

Har du i god mening taget en harekilling op og indenfor, er det bedste råd snarest muligt at sætte den lille fyr tilbage igen, hvor den blev fundet.

Kilder: Naturhistorisk Museum, Wikipedia, Dyrenes beskyttelse.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,114FansLike
2,499FølgereFølg

Seneste artikler

Boganmeldelse: På sheltertur

På sheltertur. En guide til nære oplevelser i naturen. Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg Friluftsliv har fået et stigende tag i den danske befolkning....

Naturen i december

December er årets mørkeste tid og dog også måneden, hvor mørket vender og dagene langsomt begynder at tiltage i længde. December er opkaldt efter...

Lav nemt selv brændte mandler over bål eller grill.

Brændte mandler hører normalt julen til, selvom de er lækre året rundt. Den traditionelle juleknas tilberedes ofte udendørs på markeder eller ved boder på...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close