Marsvinet er et af havet mest effektive rovdyr!

Lignende artikler

Marsvinet er et af havet mest effektive jægere. Foto: NaturGrafik.dk.
Marsvinet er et af havet mest effektive jægere og den eneste hvalart, der yngler i danske farvande. Foto: NaturGrafik.dk.

Et nyt studie viser, at marsvinet konstant er på jagt og skal fange op til 3000 småfisk i døgnet for at klare sig.

Effektivt rovdyr.
Med en succesrate på 90 % og en fangst på op til 550 fisk i timen hører marsvinet til blandt havets mest effektive rovdyr. Et nyt studie er netop blevet offentliggjort i Current Biology fra forskere fra Institut for Bioscience, DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet. Undersøgelserne er lavet sammen med forskere fra Skotland og Tyskland.
Men marsvinet er også nødt til at være en rigtig dygtig jæger, da den i nogle tilfælde skal fange op til 3000 småfisk i døgnet for at klare sig. Marsvinet jager hovedsageligt om natten og foretrækker småfisk som bytte.

Nyt avanceret udstyr.
Ifølge seniorforsker Jonas Teilmann fra DCE er studiet foretaget med sofistikeret måleudstyr som er påsat marsvinene. Der er tale om de mest avancerede akustiske optagere der nogensinde er brugt på dyr. Ligesom flagermus orienterer marsvin sig ved hjælp af ekkolokalisering og med en frekvens på 130 kilohertz, hvor mennesker kun kan høre op til 20 kilohertz. Marsvinet anvender lyde som næsten ingen andre i havet kan høre.
Udstyret har optaget lyde fra marsvinet 500.000 gange i sekundet og resultatet har givet forskerne et utroligt detaljeret billede af vilde marsvins liv og jagt. Udstyret er så avanceret, at det ikke blot kan fortælle, hvor mange fisk marsvinet fanger eller ikke fanger, men det afslører også hvilken størrelse fisk der er tale om.
Resultaterne fra det nye udstyr tegner et billede af en uovertruffen jæger, der konstant er på jagt efter bytte.

Ifølge forskerne gør den konstante jagt, marsvinet sårbart overfor menneskelige forstyrelser og ændringer i fødetilgængeligheden.
MR/

Kilde: DCE

Seneste artikler

Ja, tak til normal sommertid om vinteren!

Natur- og friluftsfolk vil bevare sommertid - gerne året rundt. Svenskerne og nordmændene er overvejende enige: Skrot mørketiden. Havemøblerne frem - uret frem. Havemøblerne tilbage...

Derfor får efterårsskoven røde og gule farver

Vejret påvirker skovens høstfarver. De danske løvskove kan være et farveorgie i efteråret med oktober som højsæson inden bladene smides. Afhængig af træart og vejrforhold...
ANNONCE
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close