Tæt på kæmpe-træhvepsen

Lignende artikler

Kæmpe-træhvepsen virker frygtindgydende, men den er ikke farlig. Foto: Holger Gröschl.
Kæmpe-træhvepsen virker frygtindgydende, men den er ikke farlig. Foto: Holger Gröschl.

Tæt på kæmpe-træhvepsen af naturvejleder Niels Lisborg.
Den er stor, iøjnefaldende og brummer højlydt, idet den flyver tæt forbi mig i skovlysningen. Det er kæmpe-træhvepsen (Urocerus gigas), der som navnet angiver er en meget stor hveps, der kan måle 3-4 cm. Jeg følger den med øjnene og ser den lægger an til landing på nogle solbeskinnede granstammer. Den store, sortgule hveps ser ikke mindre faretruende ud da jeg får øje på den flere centimeter lange brod! Den ser ud til at kunne stikke fælt! Det er dog ikke som man umiddelbart skulle tro en stikkebrod, men derimod en læggebrod. Kort efter får jeg syn for sagen. Kæmpe-træhvepsen borer sin lange brod som en syl godt ned i træet. Den lægger æg!

Træhvepsen borer sin lange, sorte brod ned i træet for at lægge æg. Foto: Holger Gröschl.
Træhvepsen borer sin lange, sorte brod ned i træet for at lægge æg. Foto: Holger Gröschl.

Lever som larve flere år inden i træet.
Hun-hvepsen lægger typisk 1-2 æg i hvert hul, der i løbet af nogle uger klækkes og bliver til små larver, der lever inde i træet. Her begynder larverne at gnave gange. Larverne lever i træstammen i 2-3 år, nogle gange længere, inden de er udviklet som fuldvoksne larver.

Når tiden nærmer sig det sidste stadie for de fuldvoksne larver gnaver de sig tæt ud under barken og forpupper sig. I puppen forvandler larven sig til en fuldt udviklet træhveps med vinger. Den voksne træhveps gnaver sig det sidste stykke ud af træet og forlader til sidst træstammen gennem et fint cirkulært hul, der let kendes fra træbukkenes udflyvningshuller, der er ovale.

Runde udflyvningshuller lavetaf de nyudviklede træhvepse. Her blå træhveps (Sirex juvencus), der er lidt mindre end kæmpe-træhvepsen.
Runde udflyvningshuller lavetaf de nyudviklede træhvepse. Her blå træhveps (Sirex juvencus), der er lidt mindre end kæmpe-træhvepsen.

Ufarlig for mennesker og træværk i huse
Kæmpe-træhvepsen hverken stikker eller bider mennesker og den angriber ikke træværk i huse med skade til følge. Den opsøger friskfældede, barkklædte grantræer eller svækkede grantræer. Gerne rødgran, siktagran og ædelgran. Når det alligevel af og til sker at træhvepsen dukker frem af tømmer i huse, skyldes det alene at hvepselarven allerede var i træet da det blev hentet i skoven, skåret op og efterfølgende brugt til byggeri.

Kilder: dpil.dk, Naturhistorisk Museum, Aarhus.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,113FansLike
2,498FølgereFølg

Seneste artikler

Boganmeldelse: På sheltertur

På sheltertur. En guide til nære oplevelser i naturen. Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg Friluftsliv har fået et stigende tag i den danske befolkning....

Naturen i december

December er årets mørkeste tid og dog også måneden, hvor mørket vender og dagene langsomt begynder at tiltage i længde. December er opkaldt efter...

Lav nemt selv brændte mandler over bål eller grill.

Brændte mandler hører normalt julen til, selvom de er lækre året rundt. Den traditionelle juleknas tilberedes ofte udendørs på markeder eller ved boder på...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close