Hvilke svampe kan jeg bruge til dekorationer?

Julen står for døren og det er tid til at komme i skoven for inspiration og sankning til juledekorationerne. De fleste samler kogler, gran, mos og bær, men også de flotte svampe kan friste mange. Men er det alle svampe, der egner sig til at få en plads i dekorationen?

Rød fluesvamp egner sig ikke til dekorationer. Som mange andre hatsvampe indeholder de meget vand og har svært ved at bevare farve og form efter tørring. Foto: H. Krisp CC BY 3,0, wikimedia

Hvilke svampe egner sig?

Nej! Det er det korte svar! Det er bestemt ikke alle svampe, der er egnet til dekorationer. Faktisk indeholder de fleste svampe meget vand og derfor mister de ofte ikke kun farven efter at de er plukket, men også formen. Der er lavet forsøg med tørring og frysning, men det er stadigvæk kun et fåtal, der egner sig – især når vi taler hatsvampe. Hvis man derimod kigger efter de svampe, der vokser på træer som eksempelvis pore- og lædersvampe kan man få fin succes med at pynte juledekorationen. Blot bør man være opmærksom på, at der ofte bor små dyr som eks. bænkebidere m.fl. i svampene, så de bør rystes eller bankes ud inden brug. Derefter kan man putte svampene i en pose og i fryseren 1-2 dage.
Generelt synes jeg faktisk at svampene er flottest på deres plads i naturen – og det er lidt synd at brække de fine pore- og lædersvampe af som f.eks. tøndersvampe og birkeporesvampe af stammerne, men nogle gange finder man mange, og så kan man godt snuppe en til dekorationen.

De hårde pore- pg lædersvampe egner sig bedst til dekorationer. Her en Broget læderporesvamp. Foto: Hans-Martin Scheibner CC BY-SA 3,0, wikimedia

Frysetørring.

Hvis man alligevel har mod på at prøve med hatsvampene som eksempelvis rød fluesvamp m.fl. kan det anbefales at frysetørre svampene. I en lukket plastbeholder kommer man lidt Silicagel i (alternativt lidt kattegrus, der er billigere) hvorefter svampen kommer i. Beholderen lægges i fryseren og så er det blot at vente til fugten er kommet ud af svampen. Det svære ved den metode er stadigvæk, at bevare farverne. Andre tørrer svampene på en radiator eller i ovnen ved svag varme og med ovndøren på klem. Herefter kan man sprøjte svampene med hårlak som både forsegler, men også hjælper på at bevare farverne.

Nogle af redesvampene og bruskhattene kan også bruges i dekorationer. De skal dog ikke tørres, men fugtes let for at holde sig. Her Stribet redesvamp. Foto: Anneli Salo CC BY-SA 3,0, wikimedia

TIPS: Små bruskhatte og redesvampe kan holde i en rum tid hvis blot de holdes let fugtige (evt med en vandbestøver). det kræver, at man tager lidt af den lille gren med som de sidder på.

HUSK altid at fjerne de smådyr der eventuelt bor i svampen og hold svampen væk fra fødevarer.

MR/

Kilde: svampeatlas.dk, svampeliv (facebook)

Featured billede: Broget læderporesvamp. Fotograf: Norbert Nagel CC BY-SA 3,0, wikimedia

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE