Den truede Iberiske Los er i fremgang!

Den truede Iberiske Los. Foto: Wikimedia CC BY 3,0
Den Iberiske Los, verdens mest truede katteart. Foto: Programa de Conservación Ex-situ del Lince Ibérico www.lynxexsitu.es, Wikimedia CC BY 3,0

I 2002 var der under 100 tilbage af den Iberiske Los. Det tal er i dag nået over 400. Store fremskridt for den truede kat, men til trods for fremgang, er der nye trusler for arten.

Verdens mest truede katteart.
Nyheden om fremgangen for den Iberiske Los (Lynx pardinus) vækker glæde hos Verdens Naturfonden (WWF). Ifølge Gitte Seeberg, generalsekretær for WWF Danmark, bærer vi et ansvar for fortsat at styrke indsatserne som hjælper verdens truede dyr. På trods af fremgangen regnes den Iberiske Los stadigvæk stadig for den mest truede katteart i verden. Stigningen i antallet af den sjældne los vidner om, hvad samarbejde kan gøre for at bevare truede arter.

Projektet med at genindføre lossen på den Iberiske Halvø er støttet af EU. WWF er også involveret i projektet.

Nye farer lurer.
Fremgangen i bestanden er en god nyhed, men dermed er arbejdet for at sikre lossens fremgang ikke færdigt, ifølge Gitte Seeberg. Lossen er stadigvæk voldsomt truet og farerne lurer lige om hjørnet. Eksempelvis er kaninbestanden halveret i mange af de områder, hvor den Iberiske Los holder til. De vilde kaniner er truet af en smitsom og dødelig sygdom. De få los der er tilbage risikerer simpelthen at sulte. Endvidere mister mange af de sortprikkede katte livet i trafikken. I løbet af de sidste tre år har hele 51 losser ladet livet ved påkørsler i trafikken.
Arbejdet for lossens fremgang er derfor stadigvæk højaktuelt og ikke afsluttet, men som Gitte Seeberg udtaler: ”Vi er klart på rette vej”.
MR/

Kilde: wwf.dk

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE