Tusindvis af grævlinger aflives i England – skydeperioden til natjagt forlænget.
Den engelske kød- og mejeriindustri er forsat påvirket af sygdommen kvægtuberkulose, der hærger mange engelske kvægbesætninger. Sygdommen kan spredes til kvæg via vilde dyr, hvor først og fremmest grævlingen menes at være smittebringer. Sidste år blev 35.000 kreaturer aflivet pga. sygdommen. De engelske myndigheder vil derfor i samarbejde med landbruget forsætte med at aflive tusindvis af grævlinger. I det ellers så idylliske Gloucestershire og Somerset i det sydvestlige England er det planen at 70 % af grævlingebestanden skal udryddes.
Borgere og miljøorganisationer protesterer.
Det har fået mange borgere og dyreværnsorganisationer til at reagere. Bl.a. den store engelske dyreværnsorganisation The Wildlife Trusts, der ikke mener at der er beviser for at nedskydningen af grævlinger vil nedbringe kvægtuberkulose. Grævlingen er et natdyr og derfor har landbruget fået lov til at jage dyrene om natten. Jægerne bruger bl.a. jordnødder for at lokke dyrene. Som et modtræk for at hindre nedskydningen har en gruppe aktivister, der både tæller dyrlæger, brandmænd, lærere – og endda en dommer, organiseret sig og sendt sig selv på natarbejde for at redde grævlingerne.
Aktivisterne søger at skræmme grævlingerne væk fra jægerne og derved hindre at de bliver skudt. Og det ser ud til at lykkedes til en vis grad. Det er således kun lykkedes at nedlægge 30 % af grævlingebestanden i Gloucestershire indenfor den skydeperiode som myndighederne havde givet tilladelse til. Som modtræk til aktivisterne har den engelske miljøminister Owen Paterson blot valgt at forlænge skydeperioden. Grævlingekrigen forsætter…
Kilder: Vildtsundhed.dk, Fyns Amts Avis, wildlifetrusts.org/bTBscience.