Marmelade af skovens vilde fuglekirsebær!

De vildtvoksende fuglekirsebær er lidt mindre end havens forædlede sorter, men smager godt. Bærrene plukkes i august.
De vildtvoksende fuglekirsebær er lidt mindre end havens forædlede sorter, men smager godt. Bærrene plukkes i august.

Marmelade af fuglekirsebær af Marianne Riis, VisitNature.
I dag har mange husejere et eller flere kirsebærtræer stående i deres have, men for alle de mange som ikke har, er der stadigvæk muligheder. Rundt omkring i landet kan man nemlig finde vilde kirsebær også kaldet fuglekirsebær (Prunus avium). Træet har vokset i Danmark de sidste 1000 år, men er stadig mest udbredt i den østlige del af landet. De senere år er træet blevet mere udbredt i skovbruget. Fuglekirsebær smager fantastisk både nyplukket, men også i forskellige retter.
En måske lidt overset måde at spise fuglekirsebær på, er som marmelade. Marmelade lavet af fuglekirsebær smager skønt og når man først har fået udstenet bærerne så er det utroligt hurtigt at lave. Her kommer en nem opskrift, men med et lille tvist for at den ikke skal blive alt for sød:

Annonce

Opskrift:
2-3 store håndfulde fuglekirsebær (ca. 4-5 dl.)
Den halve mængde syltesukker (ca. 2-2½ dl.)
1 lime økologisk (man kan også bruge en citron)
Ca. 1 dl. vand
½ tsk. vaniljesukker
Atamon til at skylle glassene med

wildcherries

Sådan gør du:
Fuglekirsebærerne hældes i en lille gryde efter at de er skyllet og stenene er fjernet. Limen skylles og skallen rives fint ned til bærerne. Saften presses ud af limen og tilsættes sammen med vand. Bring gryden i kog og lad det simre i ca. 10-12 min. Rør jævnligt.
Herefter blendes blandingen let med en stavblender, hvis man ikke ønsker for store bærstykker.
Tilsæt sukker og kog videre i 3-4 min. Herefter tilsættes vaniljesukker og gryden tages væk fra varmen. Overfladen skummes af med en ske.
Glassene skylles med atamon og marmeladen hældes på glas. Den er klar til at spise når den er afkølet.

Færdsel i skoven
I statsskovene må du færdes overalt døgnet rundt og plukke til eget forbrug – typisk svarende til en posefuld. I private skove må du kun færdes langs veje og stier i dagtimerne indtil solnedgang – og kun plukke hvad du kan nå fra stien.

Forveksling
Pas på ikke at forveksle fuglekirsebær med røde bær fra det lille træ hæg eller tørst. Se mere her: Giftige bær i naturen.

Tip: Fuglekirsebær er i øvrigt ikke ret dyre at købe i skov-planteskoler. Et-års planter (40-60 cm høje) kan typisk købes i bundter af 25 stk. til under 10 kr. pr plante (2013).

Annonce