Følg med i livet i fuglekassen – direkte på din telefon

Følg med i fuglenes liv – uden at forstyrre! Nu kan du montere et vejrbestandigt WiFi-kamera i fuglekassen, der sender live til din skærm.

WiFi-kamera til montering i en fuglekasse. Kameraet har i denne 3. generation en forbedret vidvinkel-linse.
En blåmejse på reden. Et lille WiFi-kamera sender live fra livet i redekassen direkte til din telefon. I den tilhørende app kan man optage video med lyd eller tage stillbilleder uden at fuglene forstyrres. Foto: Eng/Dreamstime.com.

Naturlaboratoriet.dk har specialiseret sig i WiFi-kameraer til fuglekasser. NaturGuide.dk har fået lov at teste det nye 3. generation WiFi-kamera.

Af Marianne Riis

Her til morgen sad jeg med en kop kaffe i hånden og betragtede livet i haven. En humlebi summede henover blomsterbedet og mejserne havde allerede travlt med at fodre unger i havens mejsekasser. Hver sommer har jeg kunne høre ungernes pippen fra kassen og har altid været lidt nysgerrig på hvordan det egentlig gik med fugleungerne når jeg har fulgt forældrefuglene flyve til og fra kassen med larver og andre insekter.
Nu er min interesse og nysgerrig på viden blevet mulig via simpel, moderne teknologi. Online-butikken Naturlaboratoriet.dk har nemlig netop specialiseret sig i WiFi-kameraer til fuglekasser. Netop disse trådløse WiFi-kameraer er et stort fremskridt i forhold til tidligere, hvor man dengang kun kunne få et billede via en kablet forbindelse. Nu kan billedet streames trådløst til mobilen eller computeren og derved er det let at følge med fuglenes liv og aktivitet i redekassen.

Det er generelt ikke en god ide, at fotografere fuglereder og -æg, men med Green Feathers-kameraet skjult i toppen af redekassen og med den tilhørende gratis app kan du følge med udviklingen i reden uden at genere fuglene. Her er det blåmejsens rede. Foto: Eng/Dreamstime.com.

Kameraet monteres let øverst i redekassen med en enkelt skrue.

Gennem Naturlaboratoriet.dk modtog jeg en musvitkasse med det nye 3. generation WiFi-kamera, der kan streame video i en opløsning på 1080p. Har du en redekasse i forvejen kan kameraet let monteres i denne. Kameraet fastgøres blot med en enkelt skrue.

Jeg var spændt på at komme i gang da kassen med kameraet blev leveret til døren. Kamera-kit'et er fra det engelske firma Green Feathers (green-feathers.co.uk) og den medfølgende vejledning er da også på engelsk. Det er dog rimeligt simpelt at komme i gang.

Sådan placeres kameraet: Øverst i kassen med linsen pegende mod redekassens bund.
Kameraet tilsluttes ledningsnettet via et 10 m medfølgende kabel. Tages hætten af ses den lille “reset”-knap, der skal bruges ved opsætningen – og igen, hvis kameraet mister forbindelsen til internettet.

Opsætning:
Første skridt er at hente Green Feathers-app'en til mobilen (Søg på “Green Feather” hos Google Play (android-telefon) eller App Store (iPhone)) og installér.
Næste skridt er at tilslutte kameraet til el-nettet. Det er bedst at gøre inde i huset for at teste om alt virker inden redekasse og kamera monteres udenfor. Der medfølger 10 m ekstra kabel til strømforsyningen.
Dernæst skal kameraet tilføjes til app'en på din telefon. App'en guider fint igennem opsætningen og kameraet. Man kan vælge to setup måder – QE Mode, hvor der forbindes ved at scanne en QR-kode eller AP Mode, hvor telefonen forbindes til kameraet via Wifi Hot Spot. Jeg valgte sidstnævnte. Sjovt nok “taler” kameraet med en kinesisk-engelsk stemme som et led i opsætningen “Wait for WiFi config, hvorpå reset-knappen holdes nede indtil kameraet igen på kinesisk-engelsk kvitterer med “Reset, camera reboot“.

Modtag besked når der er besøg i redekassen.

Det lykkedes at skabe forbindelse i andet forsøg. App'en har flere smarte indstillinger og er nem og overskuelig at bruge. Bl.a. kan man få besked når kameraet registrerer aktivitet i kassen. Det er især sjovt i starten, men når fuglefamilien for alvor får travlt med at fodre ungerne er det fint, at funktionen kan kobles fra. Fra appen kan man vælge at optage og gemme fotos eller video – endda med lyd.

Den gratis medfølgende app er ret intuitiv at bruge. På billedet ses tydeligt den håndfuld gamle, visne blade som jeg lagde i bunden af redekassen. Nu er det blot at vente på at et fuglepar flytter ind. Billedet kan også vises i fuld skærm.

Ulempe at der skal strømledning til kameraet. Dog medfølger 10 m kabel.

Det er smart at wifi-forbindelsen i sagens natur er trådløs, men kameraet og redekassen skal alligevel forbindes med et langt kabel da kameraet skal bruge strøm. Det er lidt upraktisk – og tager lidt fidusen af det trådløse setup. Jeg har dog heldigvis et udendørsstik på huset, hvilket gjorde kabeltrækningen lettere. Der kan dog tilkøbes en genopladelig batteriboks til kameraet (bl.a. set ved green-feathers.co.uk), hvilket betyder at man helt slipper for ledninger på tværs af haven og op til redekassen. Dog skal batteriet oplades med jævne mellemrum.

Kameraet er ikke helt “trådløst” selvom det streamer via WiFi. Der skal nemlig tilsluttes strøm til kameraet via en medfølgende 10 m lang ledning. Heldigvis har jeg en udendørs stikkontakt.

Teknikken ser ud til at fungere fint. Vi har dog mistet forbindelse et par gange, hvor kameraforbindelsen skal genoprettes ved klik på reset-knappen ude ved fuglekassen.

Alt i alt ser teknikken ud til at fungere fint, selvom jeg har oplevet et par gange, hvor kameraet tabte forbindelsen – og jeg derfor måtte restarte kameraet ved at trykke på knappen monteret på ledningen ca. 30 cm under kassen. Det er ikke et større problem når redekassen hænger ret tilgængeligt og kan nås fra jorden. Det er straks en større udfordring, hvis kassen er placeret højt oppe på en gavl eller i et højt træ.
Da kameraet skal have WiFi-forbindelse for at sende billeder, så skal redekasse med kamera ikke monteres for langt fra husets router eller WiFi-extender. Jeg prøvede at montere kameraet i et nærliggende træ ved vores hus' vestlige gavl. Routeren i huset er placeret i husets modsatte ende. Jeg kunne godt opnå forbindelse, men ofte tabte kameraet forbindelsen. Løsningen var derfor at flytte redekassen tættere på et stærkere WiFi-signal, hvilket i nogle tilfælde i sagens natur vil begrænse redekassens placering.

Musvit-unger i redekassen. Nu kan man følge med i fuglefamiliens liv og udvikling – direkte på pc eller mobil, uden at forstyrre fuglene. Foto: Eng/Dreamstime.com.

Robust kamera leverer godt billede.

Kameraet fra Green Feathers som jeg modtog via Naturlaboratoriet har helt sikkert potentiale. Det er dog ikke helt billigt. Prisen er knap 1600 kr. for det lille kamera, der til gengæld tåler at hænge ude året rundt. Desuden kan kameraet også “se” i mørke (night vision). Billedet vises i sort/hvid når det er mørkt og i farver i dagslys.
For 250 kr. ekstra får man en fuglekasse med i rigtig god kvalitet – og så er man klar til at gå i gang.

Venter nu spændt på de første beboere

Både musvitter og skovspurve har vist interesse for redekassen, men endnu ingen større aktivitet. Kassen kom dog lidt sent op i foråret – og har kun hængt i kort tid. Jeg tænker derfor at der er en god chance ved fuglenes andet kuld. Nu er det blot at vente til en fuglefamilie tager redekassen i brug. Jeg er spændt på at blive klogere på havens fugle og deres liv – og ikke mindst at optage nogle små videosekvenser som jeg vil opdatere denne artikel med.

WiFi-kameraet (bird box camera kit fra Green Feathers) er den nyeste generation (2021) med forbedret vidvinkel linse og funktioner som night vision, indbygget mikrofon og 1080p live streaming til din mobil, tablet, computer m.m. Du kan se med, uanset hvor du er er.
Kameraet kan købes hos Naturlaboratoriet.dk (annoncelink til butik).

Forsidefoto: Ian Sherriffs/Dreamstime.com.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder