Når fugle sveder

Lignende artikler

Sådan sveder fugle
En stormmåge på sin rede gisper med åbent næb i sommervarmen.

Fugle har ikke svedkirtler ligesom mennesker. De kan derfor ikke svede og aflede varme på samme måde som os. Men hvad gør de så?

Af naturvejleder Niels Lisborg.
Det er varmt og solen bager fra en næsten skyfri himmel. Tilmed er det vindstille – selv ude ved kysten. Jeg sveder og skjorten klæber til ryggen selvom jeg bevæger mig i roligt tempo langs stranden. Det er tid til en pause og en tår vand fra rygsækken. Men hvordan med fuglene? Lige nu ligger utallige fugle – store og små på reden og ruger. Hvordan håndterer de varmen og den bagende sol? Mågerne og terner langs kysten ligger i åbent terræn – som en turist på stranden – uden skyggende blade fra træer og buske. Det må være varmt!

Hættemåge på reden i bagende sol. Kropstemperaturen reguleres gennem det åbne næb.

Fugle har ikke svedkirtler ligesom mennesker. De kan derfor ikke svede og aflede varme ad denne vej. I stedet vil fugle, der udsættes for stærk varme sidde med åbent næb – ofte samtidig med at strubehuden bevæges kraftigt. Hos mange fugle er strubehuden fyldt med blodkar, og afkølingen, der opstår ved strubebevægelsen, bevirker, at blodets temperatur kan holdes konstant.

Fugleunger kan ses ligge og gispe i reden som om de har åndenød, men det er altså blot fuglenes måde på at regulere kropstemperaturen.

Kilder: dyrlaegevagten.dk. 

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,112FansLike
2,492FølgereFølg

Seneste artikler

Kæmpe genprojekt afdækker fuglenes evolution siden dinosaurerne

Forskere fra bl.a. Københavns Universitet er i færd med at kortlægge alle fugles genetiske arvemateriale, der skal afsløre fuglenes evolution siden dinosaurerne. Fuglene udviklede...

Motion gør dig stærkere mod corona

Undersøgelser viser at motion styrker din krops forsvarslinjer mod virus. Endnu en grund til at spænde vandrestøvlerne på og tage ud på tur. Af Marianne...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close