Når fugle sveder

Fugle har ikke svedkirtler ligesom mennesker. De kan derfor ikke svede og aflede varme på samme måde som os. Men hvad gør de så?

Sådan sveder fugle

Det er varmt og solen bager fra en næsten skyfri himmel. Tilmed er det vindstille – selv ude ved kysten. Jeg sveder og skjorten klæber til ryggen selvom jeg bevæger mig i roligt tempo langs stranden. Det er tid til en pause og en tår vand fra rygsækken. Men hvordan med fuglene? Lige nu ligger utallige fugle – store og små på reden og ruger. Hvordan håndterer de varmen og den bagende sol? Mågerne og terner langs kysten ligger i åbent terræn – som en turist på stranden – uden skyggende blade fra træer og buske. Det må være varmt!

Hættemåge på reden i bagende sol. Kropstemperaturen reguleres gennem det åbne næb.

Fugle har ikke svedkirtler ligesom mennesker. De kan derfor ikke svede og aflede varme ad denne vej. I stedet vil fugle, der udsættes for stærk varme sidde med åbent næb – ofte samtidig med at strubehuden bevæges kraftigt. Hos mange fugle er strubehuden fyldt med blodkar, og afkølingen, der opstår ved strubebevægelsen, bevirker, at blodets temperatur kan holdes konstant.

Fugleunger kan ses ligge og gispe i reden som om de har åndenød, men det er altså blot fuglenes måde på at regulere kropstemperaturen.

Kilder: dyrlaegevagten.dk. 

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE