Fordele i felten med (under)tøj af uld

Det er mest når den kolde tid trænger sig på at vi tænker på varme uldtrøjer og uldundertøj. Nogle vil nok skære en grimasse ved tanken om undertøj af uld med en tanke til barndommens kløende uldsweater. For uld det klør da eller hvad…?

Af Marianne Riis.
I dag vil de fleste inkarnerede friluftsmennesker nikke anerkendende til undertøj af uld – ofte endda også til sommerbrug. Det skyldes især at den bløde merinould har vundet indpas.
Merinoulden kommer fra merinofåret. Racen stammer fra Spanien og går helt tilbage til middelalderen og blev i mange år kun opdrættet her. Først fra 1700-tallet spredtes merinofår til andre lande. I dag er især Australien storleverandør af merinould, men der findes også producenter af merinould i Norden.
Nutidens uldundertøj er blødt, klø- og kradsefrit og behageligt at have på. For friluftsfolket har uld en række prisværdige egenskaber, der gør uldprodukter ekstra værdsatte.

Annonce:
Outdoor-beklædning i uld. Uld-undertøj og flotte, norske uld-trøjer.

Værd at vide om uld og uldundertøj:

Temperaturregulerende.
Uld hjælper med at optimere din temperatur. Hvis du sveder forsvinder fugten ind i ulden, i stedet for at afkøle kroppen. Merinould har desuden en kølende effekt når det er varmt. Sidder du ved et bål, bliver du hurtigt varm foran, men kølig på ryggen. Her hjælper ulden dig, da den giver dig god åndbarhed, hvor det er varmt og isolerer mod kulden, hvor det er koldt.

Undertøj af uld, her i form af en Warmwool Hood Sweater fra norske Aclima, er optimalt at sove i når det er koldt derude. Her har jeg selv fornøjelsen at teste produktet i en frostkold, dansk februarnat. Trøjen fås hos danske Outdoor Pro (annoncelink til udvalg). 
Aclima Warmwool Hood er behageligt uld-undertøj lavet af blødt merinould. Trøjen isolerer godt. Den er ret kropslugt-resistent og har naturlige bakterier der nedbryder kropslugten. Aclima Warmwool fås i flere farver til mænd og kvinder. En super investering, hvis du kan lide at være udendørs – også når det er koldt. Kan bl.a. købes hos Outdoor Pro (annoncelink til butik).

Naturligt flammehæmmende
Uld er ikke let at antænde, hvor nogle syntestiske stoffer smelter let og ligefrem kan være brandfarlige. Selvom du sidder tæt ved bålet og der skulle springe en gnist undgår du i langt højere grad at få brændt hul i dit tøj.

Varmer – også når det er vådt.
Uld kan absorbere en del fugt uden at føles vådt, og uden at miste sine temperaturregulerende egenskaber, hvilket er en ganske imponerende egenskab. Tøj fremstillet af ren merinould kan faktisk absorbere fugt svarende til 30 % af sin vægt uden at føles våd eller klam. Sveder du i soveposen vil uldundertøjet stadig holde dig tør.

Naturligt bakteriehæmmende – og lugter ikke.
Uld er naturligt bakteriedræbende og tager i øvrigt ikke så nemt imod lugt som andre tekstiler. Det skyldes bl.a. uldens naturlige indhold af stoffet Lanolin.
Uld er faktisk imponerende lugtresistent, og der skal en hel del til før en uldtrøje kommer til at lugte af sved. Mange syntetiske fibre derimod øger ligefrem kropslugten, fordi de skaber grobund for bakterier. Man kan have en uldtrøje på mange dage i træk, uden at behøve at vaske den.

Uld er bedst som inderbeklædning når det blæser.
Uld er ikke varmt, når det blæser, da luftlaget i ulden (der ellers virker isolerende) udskiftes med kold luft. Derfor er uld varmest, når man har et vindtæt materiale uden på ulden.

Kilder: Friluftsland, Outdoor Pro, Peter Tranevig/dds.dk, Wikipedia.


NaturGuide.dk tester og sammenligner netbutikkerne i relation til brugervenlighed, sikker netbetaling og kundeanmeldelser. Som altid gør vi opmærksom på at NaturGuide.dk modtager et provenu for annoncer, henvisninger og salg, men vi går aldrig på kompromis med vores egen overbevisning. 10 % gives til naturbevarende formål uden ekstra udgift for forbrugeren. Vi tager forbehold for prisændringer hos producenter og netbutikker.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder