Imprægnering af oilskin med voks-spray

Nogle synes at oilskin er “old school” – andre at det er klassisk, stilfuldt outdoor-beklædning. Vi kender nok især oilskin som traditionel, engelsk country-stil. Du kan bevare dit oilskins funktionalitet med en opfriskende voks-spray – nu også uden miljøskadelige drivgasser.

Af Niels D. Lisborg

Oilskin er generelt slidstærk og robust beklædning, der tåler at blive brugt gennem skov og krat uden at blive revet i stykker.

Jeg har selv slidt mange oilskinsjakker og ditto bukser over årene – og synes faktisk at beklædningen vinder ved brug. Patineret oilskin kan få et næsten læderagtig look, men som andet yderbeklædning, skal vandafvisningen vedligeholdes – og hos oilskin hedder det voksbehandling.

Traditionelt bruges voks, der købes på dåse, hvor voksen opvarmes let inden brug, så den bliver blød og mere flydende, hvorpå den påføres tøjet med en klud. Det fungerer godt, men kan være ret omstændeligt og voksen kan stivne for hurtigt, så det ikke trænger ind i beklædningen – hvorfor nogle også bruger en hårtørrer i processen.

Undgå at købe sprayprodukter med miljøskadelige drivhusgasser.

Undgå at bruge aerosole-spray med drivgasser.

Man kan nu også få voks-imprægnering som spray. Det synes jeg selv er nemmere. Undgå dog at købe de forskellige mærker, der drives af drivhusgasser. Du bør generelt kun anvende imprægneringsmidler uden flourstoffer (markedsført som PFC-fri eller PFAS-fri). Det kan du læse mere om her: Undgå miljøskadelige fluorstoffer af hensyn til dig selv og miljøet når du imprægnerer dit udstyr.

Det siges, at oilskin tog sin begyndelse i 1800-tallet, hvor sømænd syede tøj af oliemættet sejldug.

Jeg bruger selv Nikwax – Wax Cotton Proof, der er en spray helt uden drivgasser og flourstoffer. Det er ikke alle butikker, der har den, men de fleste kan bestille den hjem. Ellers kan du købe den på nettet bl.a. hos Sonos.dk.

Vær opmærksom på, at Nikwax Cotton Proof ikke er det samme som Nikwax Wax Cotton Proof, der i øvrigt fås i neutral, grøn og sort. Da mine oilskinsjakker er grønne har jeg valgt den grønne version der lige frisker tøjet lidt op som da det var nyt.

Enkel fremgangsmåde

Fremgangsmåden er ret enkel. Læg beklædningen fladt ned på et bord eller gulv. Brug et rigeligt stort stykke pap eller plastik til underlag da vokspletter er ærgerlige, der hvor du rammer ved siden af tøjet. Spray et godt lag over hele beklædningen, så den bliver helt mælkehvid. Gnid derefter voksen ind i tøjet med en klud (brug et par gummihandsker). Vend beklædningen og gentag procesessen på den anden side. Hæng tøjet op og lad det tørre et lunt sted. Det er værd at bemærke, at tøjet efter behandlingen lugter syrligt, men lugten aftager efterhånden ved brug.

Voks sprayes på i et mælkehvidt lag.
Brug en klud til at fordele og gnide voksen ind i tøjet. Til slut hænges tøjet til tørre et lunt sted. Herefter er du klar til at møde det lunefulde danske vejr.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE