Forskere: Havvindmøller farlige for rovfugle

Lignende artikler


Havvindmøller kan være dødsfælder for rovfugle på træk.

Umiddelbart skulle man synes at susende, roterende møllevinger vil få ørne, våger og høge til at flyve langt udenom de store kolonier af vindmøller på havet. Men tværtimod! Det viser en ny dansk undersøgelse foretaget ved havmølleparken Rødsand II i Østersøen. Rovfugle på træk ændrer ligefrem retning og søger direkte mod vindmøllerne, hvilket kan have fatale følger for fuglene.
Tidligere har undersøgelser ellers antydet at sammenstød med fugle ikke er et problem.

“Hvis det, vi ser ved Rødsand II, er et generelt fænomen, så er rovfugle, og måske også andre fugle, langt mere sårbare for at kollidere med havmøller, end man har vidst,” siger biolog Henrik Skov ved DHI Water and Environment i Hørsholm til Videnskab.dk.
DHI Water and Environment står bag undersøgelsen sammen med forskere fra Aarhus Universitet.
“I Danmark er vi med langt fremme, når det gælder havmølleparker, og mange flere ventes at være på vej. Studiet peger på, at man skal tage rovfuglene med i overvejelserne omkring placering af nye havmølleparker”, siger Henrik Skov.

Tidligere har norske og amerikanske undersøgelser påvist at ørne jævnligt kolliderer med møllevinger.

Kilde: Videnskab.dk

Seneste artikler

Kæmpe genprojekt afdækker fuglenes evolution siden dinosaurerne

Forskere fra bl.a. Københavns Universitet er i færd med at kortlægge alle fugles genetiske arvemateriale, der skal afsløre fuglenes evolution siden dinosaurerne. Fuglene udviklede...

Motion gør dig stærkere mod corona

Undersøgelser viser at motion styrker din krops forsvarslinjer mod virus. Endnu en grund til at spænde vandrestøvlerne på og tage ud på tur. Af Marianne...
ANNONCE
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close