Død og stadig brændende!

Tusinder af brandmænd skyller ind på danske strande.
Brandmanden lever kun et enkelt år og i efteråret bringer havstrømme døde og døende brandmænd tæt på kysterne og man kan derfor se store mængder af rød brandmand, der er skyllet op på stranden

Af naturvejleder Sabine Jensen
Den røde brandmand er Danmarks største gople. Den kan blive op til en meter i diameter og have fangtråde på op til 10 meter, men som oftest bliver den dog ikke over 30 cm i diameter i de danske farvande. Brandmanden lever af plankton og små fisk, som den lammer med giften i sine fangtråde. Det er dog som bekendt ikke kun dens føde den kan ramme med sine fangtråde, også vi mennesker kan ved berøring udløse goplens gift med en brændende, sviende irritation til følge.

Døde og døende brandmænd skyller op om efteråret
Den røde brandmand er almindelig i sommerhalvåret ved de danske kyster, men optræder særligt hyppigt i august og september. Brandmanden lever kun et enkelt år og i efteråret bringer havstrømme døde og døende brandmænd tæt på kysterne og man kan derfor se store mængder af rød brandmand, der er skyllet op på stranden. Det er værd at vide, at den røde brandmand stadig kan brænde selvom den ligger død på stranden. Giften sidder i nældeceller i fangtrådene, der kan klistrer. Ved berøring udløser nældecellerne en lille modhagebeklædt giftnål, der sprøjter det brændende giftstof ind i huden.
Oversiden der er næsten glat, er i øvrigt den eneste del af en brandmand man kan røre ved uden problemer, da den ikke har nældeceller.

Store mængder brandmænd skyller ind på kysten. Foto: Sabine jensen.
Store mængder brandmænd skyller ind på kysten. Foto: Sabine jensen

Hvordan behandler man forbrænding af rød brandmand?
Lad være med at gnide huden, det får nældecellerne til at springe. Man kan i stedet forsøge at fjerne nældeceller fra huden ved at skrabe dem af med en engangsskraber.
Huden skylles af med saltvand (ferskvand kan få nældecellerne til at springe).
Som husråd anbefales eddikevand til at reducere virkningen af giften.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder