Ved at følge nogle få baderåd er du og familien godt rustet til en sikker strandtur.
Danmark er begunstiget af mere end 7000 km kyst. Vi har tilmed mange, fine strande og er med på Europas top 10-liste når det kommer til badevandskvaliteten.
Det er ikke så underligt at mange gerne bader fra de danske kyster. Desværre sker der også hvert år en del drukneulykker. Omkring 125 mennesker dør hvert år i Danmark som følge af drukning. Det er nødvendigt at have respekt for vandet – og ved at følge nogle få baderåd er du og familien godt rustet til en sikker strandtur.
Nederst i artiklen finder du links til relevant viden om brandmænd, fjæsingstik og hestehuller.
Her kan du udskrive de 5 baderåd – lige til at hænge op.
Vindretningens betydning.
Vidste du at der ved fralandsvind er øget risiko for brandmænd. Goplerne kan bedst lide koldt vand. Ved fralandsvind trækkes det solopvarmede overfladevand væk fra kysten, og erstattes af relativt koldere, dybereliggende vand – og brandmændene følger med.
Læs mere om brandmænd – både røde og blå.
Vidste du at der ved pålandsvind er øget risiko for hestehuller/revlehuller. Et hestehul eller revlehul er et hul i en revle, hvor der lokalt kan dannes en kraftig udadgående strøm. Læs hvordan du håndterer du kystens farlige hestehuller!
Stik fra fjæsing.
Fjæsingen er en giftig fisk, der om sommeren fra juni-august gerne søger ind på lavt vand nær stranden, hvor den gemmer sig i sandet. Fiskens rygfinne har nogle giftige pigge som badende kan risikere at stikke sig på. Læs mere om stik fra fjæsing.
/NL
Kilder: Katoni ApS, Samvirke.dk, TrygFonden og Dansk Svømmeunion.