Mere end 100.000 danskere har skrevet under på Danmarks Naturfredningsforenings kampagne for at bevare de danske kyster fri for industriel byggeri i strandkanten.
De fleste er tilsyneladende enige om at små-bureaukratiet skal reduceres f.eks. når det gælder tilladelse til kystnære terrasser ved sommerhuse, sandkasser, små drivhuse i haver m.m., men regeringens ønske om lempelse af strandbeskyttelsen med mulighed for industriel byggeri i strandkanten har tydeligvis fået mange danskere op af stolen!
Mere end 100.000 danskere har skrevet under på Danmarks Naturfredningsforenings kampagne for at beskytte de danske kyster.
Også de kendte skuespillere Charlotte Munck og Jesper Christensen er gået med i slaget og kæmper frivilligt sammen med Danmarks Naturfredningsforening for at beskytte Danmarks uberørte kyster med kampagnen 300meter.dk. “Kysterne tilhører os alle sammen, også os der ikke bor der“, siger Jesper Christensen.
Se kampagnevideo med Charlotte Munck herunder:
Frygt for at byggeri vil privatisere kysterne.
Også Friluftsrådet advarer mod Venstre-regeringens liberalisering af den beskyttende lovgivning, der begrænser byggeri ved de danske strande.
“Kysterne er den mest uspolerede natur vi har i Danmark – og naturen og traditionen for at bevare den, skal vi ikke sælge ud af”, skriver Friluftsrådet på deres hjemmeside. Friluftsrådet frygter at udspillet fra flere borgerlige partier vil lempe den strandbeskyttelseslinje på 300 meter, som i dag beskytter naturen og folks adgang til kysterne.
I dag er det ikke uden videre tilladt at opføre byggeri i landområder tættere end 300 meter fra kysten uden en dispensation. I kystnære byzoner gælder mere lempelige regler. I følge Naturstyrelsen gives i dag dispensation til 3 ud af 4 ansøgninger. Det betyder at de danske strande, der hovedsageligt i dag er allemandseje (ejet af staten) i hovedtræk fremstår som naturområder. Netop denne uspolerede kystnatur vurderes at være Danmarks største turistattraktion.
Kysterne er Danmarks vigtigste aktiv vedrørende turisme.
I følge en undersøgelse fra VisitDenmark ligger strand og kyst helt i top når turister spørges hvorfor de kommer til Danmark. Mere overraskende er det nok at turisterne også angiver “naturoplevelser” som en højt prioriteret årsag til deres besøg i Danmark.
Ved at privatisere nogle kyststrækninger og f.eks. bygge strandhoteller kan der muligvis hentes endnu mere på turismen, hvor nogle vil vælge til og andre fra.
Turisterne forbruger for ca. 92 milliarder kroner (2014), når de er på ferie og forretningsrejse i Danmark. Den store omsætning er med til at gøre turismen til et af Danmarks vigtigste erhverv, der skaber vækst, omsætning og arbejdspladser i hele landet.
/JN
På underskrifts-siden 300meter.dk stiger antallet af underskrifter støt. I skrivende stund nærmer tallet sig 110.000 underskrifter.
Kilder: VisitDenmark, Friluftsraadet.dk, Naturstyrelsen, dn.dk.