Næsten hvert år i august og september modtager NaturGuide.dk henvendelser fra folk, der har fundet et mystisk dyr på stranden. Mange melder ind at de aldrig har set noget lignende!
Der er tale om langhalse, der er tæt beslægtet med rurer som de fleste kender som hvide kalkskaller, der sætter sig fast under skibs-skrog og på sten ved havnebroer og moler.
Langhalsen er et lille krebsdyr, der gemmer sig inde i skallen. Langhalsen lever af plankton, som det fanger med sine lange ben, der rager ud mellem skallerne. Dyrene sidder ofte mange sammen på drivtømmer, flydende tangplanter eller andet, der kan bære dem. Herfra fisker de med deres lange, behårede ben, der nærmest som et net fanger smådyr.
Se videoen herunder fra Lønstrup Strand, Nordjylland, optaget af Bettine Stein.
Den art vi oftest modtager billeder af er den art, der hedder Furet Langhals (Dosima fascicularis). Den er særlig smart. Hvis den ikke kan finde en passende transportgenstand som f.eks. et stykke træ, laver den sin egen flyder i form af en lille skumkugle, der kan holde dyret flydende. Ofte sidder der flere langhalse fast på samme skumkugle, der for samlingen til at få et stjerneagtigt udseende.
Langhalsene kan blive transporteret langt omkring når de driver rundt på havet. Furet Langhals er fundet vidt udbredt på de store have – fra de kolde vande ved Sibirien til havene syd for Afrika. Og nogle ender altså som opskyl på de danske kyster, hvor de mærkelige dyr ofte vækker forundring.
/NL
Kilder: Statens Naturhistoriske Museum, Nordsøen Oceanarium.