Fuglene synger og de grønne spirer myldrer frem overalt. Det gælder også for brændenælden som de fleste nok kender. Hvorfor ikke starte foråret med at udnytte de fine frisk topskud til en dejlig snaps. Det er både nemt og hurtigt.
Læs også: Brændenælde pesto.
Ingredienser:
- To håndfulde brændenælder (kun de spæde og friske topskud bruges).
- 1 flaske klar Brøndum snaps eller klar vodka (neutral).
- Honning.
- Et glas med skruelåg.
Fremgangsmåde:
- Skyl de friske topskud.
- Fyld nælderne i glasset og hæld snapsen/vodkaen over, så bladene er dækket.
- Lad den trække 1-2 uger inden den filtreres.
- Smag til med lidt honning, der runder snapsen lidt – efter smag og behag. Efter tilsætning af honning skal snapsen hvile nogle dage. Personlig foretrækker jeg, at den herefter trækker yderligere 4 uger. Faktisk har jeg en brændenældesnaps som er omkring et par år gammel og den smager rigtig godt. Efter lagring filtreres snapsen gennem et kaffefilter og hældes på flaske.
Snaps på brændenælde bliver flot mørkebrun. Smagen er kraftig og går blandt andet godt til ost. Bruger man de første forårsskud er snapsen klar til påskebordet.
Læs også: 10 ting du ikke vidste om brændenælden.
Husk:
Ikke at plukke planter til madlavning i nærheden af trafikerede veje eller landbrugsmarker, hvor der sprøjtes.
At bruge handsker når du plukker brændenælder. Man kan dog godt plukke de friske topskud uden at brænde sig, hvis man blot stryger bladene ”med hårene” og så hiver dem af.
Vidste du;
At hvis man klipper brændenælderne ned vokser der hurtigt nye, friske skud op. På den måde kan man høste friske nælder hele sommeren.
At de friske topskud er rige på A- og C-vitaminer, mineraler som eksempelvis kalium, forfor og kisel. Derudover indeholder brændenælder mere jern end spinat.
At man kan fryse brændenælder ned til senere brug. Blot skal bladene blancheres i varmt og koldt vand inden de fryses ned.
At brændenælder eksempelvis kan bruges i omelet, gratin, salat, bagværk, i fars, supper, saucer eller te.
Læs også: Brændenældesuppe.
PS: Vi har også lavet brændenældesnaps fra højsommerens brændenælder med succes. Dog kun af plantens øverste skud og blade.
MR/
Kilde: Naturens spisekammer af Anette Eckmann.