Disse vejrforhold giver den bedste champignon-sæson

find champignon på markerne
En varm og tør sommer efterfulgt af regn giver basis for en god champignon-sæson.

En tør, varm sommer efterfulgt af regn er opskriften på en god champignon-sæson. De seneste dages regn har sat skub i udviklingen. Nu kommer svampene!

En skattet spisesvamp som mark-champignon tegner til at få en rigtig god sæson. Varme somre efterfulgt af regn er ofte godt for champignon. Det fortæller min bedre halvdel; Marianne Riis, der til daglig er redaktør på NaturGuide.dk.

Vi er her sidst i august netop taget ud på nogle græsmarker, der græsses af kreaturer. Og den er god nok! De står hist og her i græsset og lyser op i det grønne. Mark-champignon kan også findes i græsplæner og den gode spisesvamp regnes generelt for almindelig i hele landet.

Marianne tager et ungt eksemplar op og fremviser de nærmest rosafarvede lameller. “Lidt ældre mark-champignon får chokoladebrune lameller“, fortæller hun. “De kan også sagtens spises, men de unge, faste er de bedste“.

De unge mark-champignon har nærmest rosafarvede lameller, der senere bliver chokoladebrune.

Vi har ikke gået langt før jeg virkelig får syn for sagen! Sjældent har jeg set så mange mark-champignon! “Det går stærkt“, fortæller Marianne. “I forgårs var her stort set ingen, og se nu! Fra hvor vi står kan vi tælle omkring 30-40 af svampens frugtlegemer – og ved nærmere eftersyn er der flere små, hvide knolde på vej.

Annonce:
Denne svampebog bør du eje! Opdateret viden om danske spisesvampe!

Fuld kurv efter 10-15 minutter.
Blot efter 10-15 minutter er kurven fuld – og der står stadig mange tilbage. Tilfredse med udbyttet vender vi næsen hjemad. “Det gode ved mark-champignon er, at den kan fryses rå”, siger Marianne. Det gør det nemmere at håndtere, hvis man har mange svampe med hjem.
De skal dog ikke alle i fryseren – og jeg ser frem til en god gang flødestuvet champignon på ristebrød.

Så er kurven ved at være fuld med fine mark-champignon.

Der er kommet mørke skyer på himlen – og det trækker op til regn. Vi når kun akkurat hjem før de første dråber falder. Men det er kun godt med regnen! De våde dråber sætter skub i svampene. Snart kvitterer skovene også med rørhatte og kantareller…
Se også champignon – med mådehold.


Forvekslinger.

Karbol-champignon
Karbol-champignon er svagt giftig. Den lugter ubehageligt og gulner ved berøring. Foto: Velella, CC BY-SA 3.0, Wikipedia.

Vær opmærksom på karabol-champignon.
Der findes flere spiselige og gode arter af champignon. Der er dog en champignon man bør undgå. Det er den mindre udbredte karabol-champignon (Agaricus xanthoderma), der er let giftig. Karabol-champignon kendes dog ret nemt på at den har en kraftig ubehagelige lugt (metallisk-blækagtigt) og ved berøring bliver hatrand og stokbasis smørgul.

Pas på hvide svampe, hvor der er træer i nærheden.
Champignon kan for den uøvede forveksles med den meget giftige Snehvid fluesvamp (Amanita virosa). Mark-champignon kan dog let kendes fra snehvid fluesvamp da fluesvampen har hvide lameller og sporer og ingen skæl på hatten. Tag aldrig svampe med hvide lameller! Desuden vokser fluesvampen i nærheden af levende træer, som den danner svamperod, såkaldt mykorrhiza, med.
Læs mere om snehvid fluesvamp.

Snehvid fluesvamp er en af Danmarks farligste svampe. Fotos: NaturGrafik.dk og Eric Steinert, Wikipedia.

Kilder: mst.dk, svampeguide.dk, naturvejleder.dk.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder