Nu kommer champignonerne!

Lignende artikler

find champignon på markerne
En varm og tør sommer efterfulgt af regn giver basis for en god champignon-sæson.

En tør, varm sommer efterfulgt af regn er opskriften på en god champignon-sæson. De seneste dages regn har sat skub i udviklingen. Nu kommer svampene!

Af Niels Lisborg.
En skattet spisesvamp som mark-champignon tegner til at få en rigtig god sæson. Varme somre efterfulgt af regn er ofte godt for champignon. Det fortæller min bedre halvdel; Marianne Riis, der til daglig er redaktør på NaturGuide.dk.

Vi er her sidst i august netop taget ud på nogle græsmarker, der græsses af kreaturer. Og den er god nok! De står hist og her i græsset og lyser op i det grønne. Mark-champignon kan også findes i græsplæner og den gode spisesvamp regnes generelt for almindelig i hele landet.

Marianne tager et ungt eksemplar op og fremviser de nærmest rosafarvede lameller. “Lidt ældre mark-champignon får chokoladebrune lameller“, fortæller hun. “De kan også sagtens spises, men de unge, faste er de bedste“.

De unge mark-champignon har nærmest rosafarvede lameller, der senere bliver chokoladebrune.

Vi har ikke gået langt før jeg virkelig får syn for sagen! Sjældent har jeg set så mange mark-champignon! “Det går stærkt“, fortæller Marianne. “I forgårs var her stort set ingen, og se nu! Fra hvor vi står kan vi tælle omkring 30-40 af svampens frugtlegemer – og ved nærmere eftersyn er der flere små, hvide knolde på vej.

Annonce:
Denne svampebog bør du eje! Opdateret viden om danske spisesvampe!

Fuld kurv efter 10-15 minutter.
Blot efter 10-15 minutter er kurven fuld – og der står stadig mange tilbage. Tilfredse med udbyttet vender vi næsen hjemad. “Det gode ved mark-champignon er, at den kan fryses rå”, siger Marianne. Det gør det nemmere at håndtere, hvis man har mange svampe med hjem.
De skal dog ikke alle i fryseren – og jeg ser frem til en god gang flødestuvet champignon på ristebrød.

Så er kurven ved at være fuld med fine mark-champignon.

Der er kommet mørke skyer på himlen – og det trækker op til regn. Vi når kun akkurat hjem før de første dråber falder. Men det er kun godt med regnen! De våde dråber sætter skub i svampene. Snart kvitterer skovene også med rørhatte og kantareller…
Se også champignon – med mådehold.


Forvekslinger.

Karbol-champignon
Karbol-champignon er svagt giftig. Den lugter ubehageligt og gulner ved berøring. Foto: Velella, CC BY-SA 3.0, Wikipedia.

Vær opmærksom på karabol-champignon.
Der findes flere spiselige og gode arter af champignon. Der er dog en champignon man bør undgå. Det er den mindre udbredte karabol-champignon (Agaricus xanthoderma), der er let giftig. Karabol-champignon kendes dog ret nemt på at den har en kraftig ubehagelige lugt (metallisk-blækagtigt) og ved berøring bliver hatrand og stokbasis smørgul.

Pas på hvide svampe, hvor der er træer i nærheden.
Champignon kan for den uøvede forveksles med den meget giftige Snehvid fluesvamp (Amanita virosa). Mark-champignon kan dog let kendes fra snehvid fluesvamp da fluesvampen har hvide lameller og sporer og ingen skæl på hatten. Tag aldrig svampe med hvide lameller! Desuden vokser fluesvampen i nærheden af levende træer, som den danner svamperod, såkaldt mykorrhiza, med.
Læs mere om snehvid fluesvamp.

Snehvid fluesvamp er en af Danmarks farligste svampe. Fotos: NaturGrafik.dk og Eric Steinert, Wikipedia.

Kilder: mst.dk, svampeguide.dk, naturvejleder.dk.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,114FansLike
2,499FølgereFølg

Seneste artikler

Boganmeldelse: På sheltertur

På sheltertur. En guide til nære oplevelser i naturen. Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg Friluftsliv har fået et stigende tag i den danske befolkning....

Naturen i december

December er årets mørkeste tid og dog også måneden, hvor mørket vender og dagene langsomt begynder at tiltage i længde. December er opkaldt efter...

Lav nemt selv brændte mandler over bål eller grill.

Brændte mandler hører normalt julen til, selvom de er lækre året rundt. Den traditionelle juleknas tilberedes ofte udendørs på markeder eller ved boder på...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close