Boganmeldelse: København Zoo – bag om dyr og mennesker

Lignende artikler

Tidligere zoodirektør beretter medrivende om alle dyrene på Valby Bakke.

Læst af naturskribent Søren Olsen.

Forsiden af bogen om København Zoo. Foto: Henrik Sørensen

De fleste ved, at København Zoo deltager meget aktivt i avlsprogrammer med sjældne og truede dyr. Mindre kendt er det, at Zoo også er med i avlsprogrammer med sjældne danske padder, som klokkefrøer, strandtudser og store vandsalamandre her i Danmark. Dette fremgår af den tidligere zoodirektør Lars Lunding Andersens store og smukke bog om den gamle københavnske zoo.

I en flere kilo tung, flot illustreret og velskrevet bog beretter han veloplagt om dyr og mennesker fra haven blev oprettet i 1859 og op til i dag. Hovedvægten ligger på det, der er sket i hans egen tid, og hans beretning er godt krydret med spændende og underholdende historier. Bogen er samtidig et vidnesbyrd om den udvikling, de zoologiske haver har været igennem fra 1800-tallet og frem til i dag.

Han understreger, at den folkelige forståelse for at vi fortsat har zoologiske haver, hænger nøje sammen med at haverne opfører sig som naturbevarelsescentre med et klart fokus på undervisning, dyrevelfærd, naturbevarelse og bæredygtighed. I haven kommer hvert år omkring 80.000 skoleelever på besøg for at lære om dyrene, hvilket gør den til Danmarks største naturskole. Men i disse år er kulturinstitutioner, herunder zoologiske haver og akvarier, under stærkt pres for at lade det kommercielle marked bestemme udviklingen. Og det kan bringe den biologiske faglighed i fare, mener han.

Som student i 1968 vaklede Lars Lunding Andersen mellem at studere arkitektur og zoologi. Han valgte zoologien, men har i sin tid som direktør i Zoo også dyrket interessen for arkitektur, da han har været med til at få nedlagt nogle af den gamle haves utidssvarende dyre anlæg og erstattet dem med nogle nye, imponerende anlæg, der dækker dyrenes naturlige behov. Fra 1974 til 1994 stod han for skoletjenesten og udstillingsafdelingen, og var herefter administrerende direktør til 2011, med chefen for dyreafdelingen, Bengt Holst, som vicedirektør.

Lars Lunding Andersen: København Zoo – Bag om dyr og mennesker. 464 sider, 350 kr., Koustrup & Co.

ANNONCE
Annonce

Følg NaturGuide.dk

8,321FansLike
3,672FølgereFølg

Seneste artikler

Annonce

Annoncer