Værd at vide om lyn og tordenvejr

Lyn fotograferet over Vestjylland.

Det lyner mest om sommeren.

Vidste du at langt hovedparten at af alle lyn over Danmark rammer landet om sommeren. Omkring 85 procent. Forklaringen skal findes i at vi netop om sommeren har den energi i luften, der skal til for at opbygge de store skysystemer, som giver lyn og torden.
Generelt er Danmark ikke et land med høj tordenvejrsfrekvens, og risikoen for at blive ramt af et lyn er derfor statistisk set meget lille.

Færre end en dansker dør i gennemsnit om året af lynnedslag.

Statistisk dør færre end en dansker om året af lynnedslag, men flere bliver ramt. At blive ramt direkte af et lyns primære ladning er det nok de færreste, der overlever, men ofte rammer lynet ikke direkte ned i personen. Det sker faktisk kun i mellem tre og fem procent af tilfældene, ifølge amerikanske National Severe Storms Laboratory. Oftest rammer lynet jorden og spreder elektriciteten langs jordens overflade og op gennem uheldige mennesker eller dyr i nærheden. Det betyder også i følge National Severe Storms Laboratory at omkring ni ud af ti faktisk overlever at blive ramt af et lyn.

Det lyner mest i sommermånederne. Foto: Dreamstime.com.

Undgå at bade i tordenvejr – og undgå at opholde dig under elmaster og solitære træer.

Der er som sådan ikke større risiko for lynnedslag ved at være i vandet end på stranden, men bliver du slået bevidstløs af lynet, vil du drukne i vandet. Badende kan blive alvorligt påvirket op til 100 meter væk. Det er heller ikke uden risiko at opholde sig på stranden i tordenvejr. Søg indendørs eller ind i en bil. Er du midt i uvejret uden muligheder for at søge ly, så gør din kropsoverflade så lille som muligt ved at sætte dig på hug og krum dig sammen. Derved får du en mindre overflade fremfor hvis du lægger dig fladt ned.

Undgå badning i tordenvejr. Her ved Thorupstrand, Nordjylland.

Undgå at søge skjul under eller i nærheden af elmaster, træer og andre ting, der rager op i landskabet, da der er lidt forhøjet risiko for, at lynet vil slå ned i ting, der rager op i terrænet.

Her lyner det mest i hele verden.

Lynet slår ned 50 til 100 gange i sekundet på verdensplan, og det sker mest i Centralafrika, Sydamerika og Himalaya. Ifølge satellit-observationer lyner det mere over land end over havet, og det lyner oftere nær ækvator end ved polerne. Venezuela i Sydamerika – mere præcist omkring landsbyen Ologa ved indsøen Maracaibo, er det sted i verden, der hyppigst rammes af lynnedslag. Her tordner det i gennemsnit mere end 290 dage om året og lynet glimter i gennemsnit 28 gange i minutter i løbet af det ca. 10 timer lange, daglige tordenvejr. De hyppige lyn på himlen, lokalt kaldet Catatumbo-lynene, er ligefrem en turistattraktion. Maracaibo-indsøen dækker mere end 13.000 kvadratkilometer (næsten dobbelt så stor som Sjælland) og hver kvadratkilometer rammes hvert år i gennemsnit af 233 lyn.
Ifølge statistikker fra DMI er den største årlige tæthed målt i Danmark to lyn per kvadratkilometer på et år.

Se også: Sådan tæller du afstanden til lynet.

Kornmod

Fænomenet kornmod dækker over fjerne lyn, der ses på himlen uden at man kan høre det tilhørende tordenbrag. Fænomenet betegnes også som “fjerne lyn” af meteorologer. Det ses ofte i sensommeren, der også er høstsæson, hvoraf det folkelige navn “kornmod” er opstået.

I sensommerens høstperiode opleves jævnligt blinkende lyn i det fjerne.

I sensommeren forekommer der nu og da tordenvejr, som er udløst fra altocumulus skyer (mellemhøje lagskyer). Mange lyn fra disse skyer springer fra sky til sky i stedet for at slå ned og kan ses på så stor afstand. Det betyder at vi som betragter kan se lysglimtet fra lynene, men ikke høre buldren fra torden.
/NL

Kilder: dmi.dk, Nasa Earth, tv2.no, politiken.dk, natgeo.dk. b.dk, respektforvand.dk.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE