Tæl afstanden til lynet

Himlen lyser op i et skarpt glimt og nogle sekunder senere kommer braget. Det er tordenvejr og lyden kommer tættere på! Men hvor tæt på slår lynet?

Jorden rammes af lyn mellem 100 og 6000 gange i sekundet. Foto: Hansueli Krapf, Wikipedia.
Jorden rammes af lyn mellem 100 og 6000 gange i sekundet. Foto: Hansueli Krapf, Wikipedia.

Tæl tordenvejr

Det er let at beregne ved at bruge tællemetoden. Når du ser glimtet fra lynet, tæller du blot sekunderne til du hører braget og dividerer med tre, så har du afstanden i kilometer. Det tager nemlig ca. 3 sekunder for tordenbraget fra lynet at bevæge sig 1 kilometer. Det tager ca. et sekund at sige “et tordenvejr”, så kan du tælle “et tordenvejr, to tordenvejr, tre tordenvejr” o.s.v. eksempelvis 12 gange i normalt taletempo, ja så var lynet ca. 4 kilometer væk.

Lyn er en kraftig elektrisk udladning mellem elektrisk ladede områder inde i skyer eller mellem en sky og Jordens overflade.

Det bør du gøre, hvis det tordner henover dit hus
Det anbefales at trække stikket ud af kontakten på de dyreste el-apparater som f.eks. tv og computer. Det er ikke nok at slukke på kontakten. Alt, hvad der er tilknyttet det strømførende net, kan brænde af og blive ødelagt, hvis lynet slår ned. Det er dog ikke farligt at høre radio eller se tv blot man ikke rører elektronikgenstandene, der kan blive strømførende ved lynnedslag.
Er tordenvejret lige over huset bør man heller ikke røre andre genstande, der kan blive strømførende f.eks. vandhane eller radiator.

Udendørs i tordenvejr
Det er ikke en god ide at opholde sig på en flad, åben mark i tordenvejr da lynet ofte søger den korteste vej mod jorden. Ting, der rager op, har en forøget risiko for at blive ramt af lynet. Af samme årsag bør man ikke søge ly under et træ.  Det er heller ikke en god ide at bade i tordenvejr da lyn lige så ofte slår ned over vand som over land.

Vidste du, at
– Hvert år er der flere danskere, der rammes af et lyn, men statistisk dør færre end 1 om året som følge af lynnedslag.
– Den sydvestlige del af landet, specielt Sønderjylland, er den del af Danmark, hvor risikoen for lynnedslag er størst.
– 85 % af lynnedslag i Danmark sker i sommermånederne.

Kilde: dmi.dk

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE