Urinsektet sølvfisk!

Sølvfisken har eksisteret i ca. 400 millioner år i stort set uforandret tilstand. Det var formentlig et af de første dyr, der forlod livet i havet og gik på land. En tanke værd næste gang du møder det lille urinsekt på badeværelset.

Sølvkræ, foto: Christian Fischer CC BY-SA 3.0, Wikimedia
Sølvkræ eller sølvfisk som den også kaldes, foto: Christian Fischer CC BY-SA 3.0, Wikimedia

Tre kendte arter i Danmark.

IDanmark findes der tre arter af sølvkræ, nemlig almindelig sølvkræ (Lepisma saccharina) eller sølvfisken som den oftest benævnes og Stor sølvkræ (Thermobia domestica) eller ovnfisken som den også hedder. I de senere år er også Skægget sølvkræ (Ctenolepisma longicaudata) kommet til. De er insekter tilhørende børstehalerne. Almindelig sølvkræ er den mest almindelige og derfor oftest den man møder. Den er ca. 1 cm lang og har sølvblanke skæl, heraf navnet. Ovnfisken er mere gråbrun og håret og har længere antenner. Den kan blive omkring 2 cm.

De første sølvkrælignende dyr udviklede sig for omkring 400 millioner år siden og kan derfor nærmest kaldes en slags levende fortidsdyr. De opstod på et tidspunkt, hvor insekterne endnu ikke havde udviklet vinger. Derfor er insektet den dag i dag vingeløse. Til sammenligning opstod det nuværende menneske Homo sapiens først som art for omkring ½ million år siden.
Flere forskere mener, at de insekttyper vi finder i dag, alle oprindeligt har udviklet sig fra urinsekterne som eksempelvis sølvkræet.

Sølvfisk på badeværelset er ikke et skadedyr.

Stor sølvkræ eller ovfisken er noget mørkere og større end den almindelig sølvfisk. Foto: Klemens Baltig, Wikimedia
Stor sølvkræ eller ovnfisken er noget mørkere og større end den almindelig sølvfisk. Foto: Klemens Baltig, Wikimedia

Mange betegner sølvfisken som skadedyr, men den er dog generelt ganske harmløs over for både dyr og mennesker. Den kan hverken bide eller stikke – og er heller ikke kendt for at overføre sygdomme. I udlandet er der eksemper på at Skægget sølvkræ har gjort skade på historiske dokumenter i arkiver.

Almindelig sølvkræ ynder steder med høj luftfugtighed og varme og det er da også på badeværelset man oftest finder den. På andre fugtige steder som eksempelvis i køkkenet kan de også forekomme.

Ovnfisken vil modsat sølvfisken gerne have tørre og varme steder og optræder oftere i fyrrum, bagerier eller lignende steder.
Sølvfisk optræder sjældent i et størrelsesforhold, hvor de kan gøre egentlig skade. Dog regnes Skægget sølvkræ (eller blot skægkræ, som den også kaldes) for et potentielt skadedyr i arkiver og museer. Denne art har i stigende grad bredt sig i Danmark indenfor de seneste år.
Sølvfisk er generelt meget nøjsomme dyr som ikke spiser meget. Føden består primært af stivelse og sukker som de blandt andet finder i sæberester, tapetklister mm., men døde insekter og mug og skimmelsvampe i fugtigt papir er også på menuen. 

Fakta om sølvfisk:
  • Sølvfisk er nataktive.
  • Kan blive op til 4-8 år gammel.
  • Sølvfisk bliver også kaldt for sild.
  • I Sydeuropa og Asien lever sølvfisk ude i naturen modsat herhjemme.
  • En almindelig sølvfiskhun lægger kun en snes æg i løbet af sit liv. En ovnfiskhun der i mod kan lægge op til 6000 æg i løbet af sit liv.
  • Ungerne ligner forældrene, men er blot mindre.
  • Den kan skifte ham op til fire gange på et år.
  • De sølvblanke skæl får almindelig sølvfisk først efter tredje hamskifte.

MR/

Skægget sølvkræ er en forholdsvis ny art af sølvkræ i Danmark. De første fund er fra omkring 2017. Foto: Wikipedia/Public Domain.

Kilder: eol.org, Insekter i Danmark af Morten DD m.fl., dpil.dk, Illvid.dk, Videnskab.dk. Featured foto: NaturGrafik.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder