Rotter søger varme i bilens motorrum

Det har åbenbart været et godt rotteår. Flere læsere har skrevet til NaturGuide.dk og fortalt om problemer med særligt rotter, der har gnavet i ledninger i bilens motorrum. En læser spørger hvordan rotter holdes væk fra bilens motorrum?

Rotter er et af de dyr, der i særlig høj grad har tilpasset sig et liv i samspil med mennesker. Det er af gode grunde ikke altid lige populært, da rotter kan anrette stor skade ved at kradse og gnave i næsten alt.
Det er et velkendt fænomen at rotter også kan indtage motorrum på biler, hvor de kan anrette stor skade og skabe lugtgener. Ifølge FDM registreres skaderne især forår og efterår.

Spray mod rotter

Du kan heldigvis selv gøre noget! NaturGuide.dk har talt med et par autoværksteder, der anbefaler at motorrummet sprayes med en væske, der afholder skadedyrene fra at gnave i ledningerne. Du kan selv købe de samme produkter, f.eks. Bell Add motorrumsspray (annoncelink til butik), hvis du selv vil behandle din bil og komme rotterne i forkøbet. Prisen ligger omkring 120 kr. for en anti-rotte-spray.

Afskrækningsmidler mod rotter og mår kan købes på nettet

Rotter og mår kan gøre skade i bilens motorrum. Du kan dog spraye motorens ledninger med afskrækningsmidler, der afholder skadedyrene i at gnave i ledninger og isolering. Sprøjt ikke på en varm eller kørende motor.

Afskrækningsmidlerne kan købes i handlen. Nogle af de gængse, anbefalede midler er Bell Add motorrumsspray, der fås hos NAP Nordic Autoparts (annoncelink til butik) og Bardahl Mår Spray, der kan købes hos Dansk Autoudstyr (annoncelink til butik). Begge midler skulle virke både mod rotter, mus og mår. Sprayen udskiller en lugt, som frastøder gnaverne og måren, men ikke lugter dårligt for os.

Faktisk findes der anti-rotte-sprays på markedet, der er tilsat peppermynteolie. Ifølge skadedyrsfirmaet Rentokil kan koncentreret peppermynteolie til en vis grad afskrække rotter, men kun med kortvarig effekt.
Udover spraybehandling kan du også lade motorhjelmen være åben når bilen står i carporten. Evt. kombineret med en automatisk lyssensor, der tænder lys ved bevægelse. Derved har motorrummet ikke samme værdi som skjulested. Sørg om muligt også for at fjerne madrester og skraldestativer og skjulesteder i nærheden at bilen.

Det er ikke så rart at have rotter i bilens motorrum. Døde rotter kan desuden skabe lugtgener i bilen. Foto: Bunlue Nantaprom/Dreamstime.

Myte at ledninger og slanger indeholder fiskeolie.

Det er ikke rigtigt, at måren og mus og rotter tiltrækkes af bilens motorrum, fordi ledninger og køleslanger indeholder fiskeolie for at gøre materialet blødt. Det oplyser FDM. I dag bliver der brugt syntetisk gummi kaldet EPDM til at blødgøre materialet.
/MR

Fælles for produkterne er at de ikke er giftige overfor rotterne, men blot afholder rotterne fra at gnave i installationerne. Her en spray med en stærk peppermynteduft. Det umiddelbart mest populære/effektive produkt er Bell Add motorrumsspray (annoncelink). Det skriver bl.a. bilsiden Autodrom.dk.

Kilder: rentokil.ie, FDM.dk, carbix.dk. Forsidefoto: Gallinagomedia/Dreamstime.com.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE