Test af Focus Action III kikkert – set med børneøjne.

Hvilken kikkert er et godt valg til børn? NaturGuide.dk har testet den lille kikkert Focus Action III, 8×25. Det kom der et overraskende godt resultat ud af.

Af naturvejleder Niels Lisborg. Artiklen er sponsoreret, men uafhængigt testet og vurderet af NaturGuide.dk.
Hvilken kikkert skal man vælge til sit barn når man nu ønsker at dele naturens glæder med de mindste? Vi har testet den lille, gummicoatede Focus Action III.

Mange danskere har desværre aldrig rigtig lært at bruge en kikkert. Det har jeg som naturvejleder set mange gange på guidede ture, hvor der af og til uddeles lånekikkerter. Det betyder ikke at naturinteressen ikke er tilstede, men fuglen er så at sige ofte fløjet inden målet fanges i kikkerten. Øvelsen gør dog mester – og heldigvis er det ikke svært at lære at bruge en kikkert. Ligesom med at cykle er det godt at starte som lille. Har man først lært at håndtere en kikkert er der ekstra basis for gode, livslange naturoplevelser.

Focus Action III vejer kun 230 gram.

Krav til en god børnekikkert.
Når det drejer sig om “den første kikkert” til børn er der nogle naturlige valg, der gør sig gældende. Kikkerten skal i sagens natur kunne holdes af en barnehånd og være let. Forstørrelsesgraden må ikke være for stor. Jo større forstørrelse, jo sværere er kikkerten at holde stille så der gengives et roligt billede.  Tilsvarende med kikkertens synsfelt. Jo større synsfelt kikkerten leverer, jo roligere vil billedet virke.

Focus Action III er, som navnet angiver, en opgradering i forhold til Action II-modellen. Vægten er dog øget med 10 gram, men Focus Action III vejer stadig kun 230 gram. Kikkerten fås i to modeller i en henholdsvis 8x forstørrelse og 10x forstørrelse. Begge med objektivdiameter på 25 mm. Her må 8x klart anbefales – ikke mindst til børn, da den er nemmere at holde stille og har et større synsfelt.

Action III har et stort fokuseringshjul, der glider let og gør det lettere for børnefingre at stille skarpt.

Umiddelbart da jeg fik den gummi-beklædte kikkert i hånden for første gang, blev jeg forbavset over kikkertens lethed – og selvom lav vægt i denne sammenhæng skal ses positivt, afkastede det en vis skepsis overfor kikkertens optiske kvalitet. Her blev jeg dog overrasket. Kikkerten tegner et forbavsende skarpt billede i forhold til dens prisklasse. Den er tilmed let at fokusere med.

Testet af børn.
Til den ultimative test overlod vi kikkerten til en gruppe børn, der tog kikkerten under kærlig behandling. Her blev det bl.a. afgjort at Focus Action III faktisk har en nærgrænse for skarphed på under 2 meter, selvom producenten angiver 3 meter. Det betyder at kikkerten også fint kan bruges til at studere insektliv – f.eks. en myretue eller sommerfugle.

Børnene havde efter en meget kort introduktion let ved at anvende og bruge kikkerten. Ingen af børnene fra testen brugte briller, men kikkerten er forsynet med twist-up-øjestykker så den også er egnet for brillebrugere.

Kan bruges som lup.
Ved at vende kikkerten modsat har Focus Action III også en udemærket egenskab som lup og er f.eks. fin til at studere bladnerverne på et blad.

Vendes kikkerten modsat kan den bruges som lup. Hes ses et blad fra Mosebølle gennem kikkerten.

Meget for pengene.
Den medfølgende taske kan bæres i bæltet, hvis man ikke vil have kikkerten om halsen. Kikkertremmen, der følger med er desværre lige smal nok, selvom kikkerten er let.
Alt i alt får man dog meget kikkert for pengene og Focus Action III 8×25 er en af de bedste kikkerter vi har haft fingrene i til børn. På baggrund af kikkertens kvalitet og lave vægt er det også en oplagt rejsekikkert for voksne – både til vandreturen og ferien.

Den billigste pris vi har googlet os frem til i danske netbutikker er pt. 379 kr. Vi har dog kun fundet Action III 8×25-udgaven hos Juniorgrej.dk, der også holder prisen.


NaturGuide.dk tester og sammenligner netbutikkerne i relation til brugervenlighed, sikker netbetaling og kundeanmeldelser. Som altid gør vi opmærksom på at NaturGuide.dk modtager et provenu for henvisning og salg, men vi går aldrig på kompromis med vores egen overbevisning. 10 % gives til naturbevarende formål uden ekstra udgift for forbrugeren. Vi tager forbehold for prisændringer hos producenter og netbutikker.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE