Test: “Thumbs up” til skaljakken Verglas Infinity fra Helly Hansen

Jeg har efterhånden haft flere gode skaljakker fra bl.a. Fjällräven og Bergans, men i dette efterår har jeg fået mulighed for grundigt at teste norske Helly Hansens relativt nye 3-lags skaljakke – Verglas Infinity. Det blev alt i alt en rigtig god oplevelse.

Af Marianne Riis. Jakken i testen er sponsoreret af Helly Hansen.

På en diset og regnfuld efterårsdag er det godt at være iklædt et værn mod regn og vind. Det klarer Verglas Infinity uden problemer. På dagens tur kom der en del regn, men ikke en dråbe indenfor jakken.

Fokus på miljø og bæredygtighed

Helly Hansen Verglas Infinity Shell jakken er ikke kun designet ud fra præstation, men også bæredygtighed. Et forholdsvis nyt konkurrenceparameter fra de i stigende grad miljøbevidste forbrugere. Det giver ikke mening at vi forbrugere opsøger udelivet, skiture i bjergene, vandring gennem naturskønne landskaber m.m., hvis de tekstiler vi bærer bidrager til at forurene og ødelægge netop den natur vi holder af. Netop mode- og tekstilbranchen er en af de industrier i verden, der bruger flest ressourcer og forurener mest.

Skaljakken Verglas Infinity fra Helly Hansen indeholder “Recycled Content” og er fremstillet uden brug af flourstoffer. Jakken fås i flere farver, men den testede udgave er i farven “Poppy orange”.

Tekstilindustriens uheldige frontplacering i miljøbelastning forsøger Verglas Infinity at gøre op med. Skaljakken er fremstillet uden brug af flourstoffer – også kendt som PFC, der ellers ofte anvendes som imprægnering for vandtæthed. Jakken indeholder også genbrugt materiale, i følge HellyHansen.com, der selv betegner jakken som bæredygtig.
Ligesom flere andre store nordiske outdoor-mærker er skaljakken produceret i Kina.

Topkarakter på funktionalitet

Hvor det er svært som forbruger at vurdere miljø og kemi er det til gengæld muligt at teste jakkens funktionalitet – og det har jeg gjort godt og grundigt på efterhånden flere ture i felten. Både i stiv kuling langs vestkysten, vandring over klitheden og i silende regn gennem skoven. Her klarer Verglas Infinity den opgave, der er en skaljakkes primære funktion: at holde vind og regn ude!
Med et angivet vandsøjletryk på hele 20.000 mm og Helly Hansens højeste gradkarakter 6/6 angående vindtæthed, så er Verglas Infinity i den professionelle liga på disse felter.

Skaljakken er tynd og på ingen måde varm, men det er netop essensen i skaljakker. Det er inderbeklædningen og mellemlag, der holder dig varm, hvor skaljakken holder dig tør og afviser afkølende vind. Jakken er utrolig let og vejer kun 423 gram (471 gram i herreudgaven).

Selvom jakken i min testversion (str. L) sidder ret tæt til kroppen er der god bevægelighed.

Verglas Infinity har en god åndbarhed og kan fint bruges året rundt med tilpasset underbeklædning. Første gang jeg prøvede jakken var faktisk en sensommerdag på en vandretur på Langeland.

Et materiales åndbarhed måles ved den hastighed, hvorved sved kan passere igennem materialet. Åndbarhed angives i antal gram sved pr. m2 stof på 24 timer. Verglas Infinity angives til 20000 g/m2, hvilket er i den absolut høje ende når det gælder åndbarhed – og derved er jakken velegnet til brug ved fysisk aktivitet som vandring, klatring m.m. I tilgift har jakken lynlås ned langs armhulerne, så der er mulighed for ekstra udluftning. En god detalje når det er varmt.

Mange, gode gennemtænkte detaljer

Verglas Infinity sidder forholdsvis kropsnært og giver en god facon, men uden at jeg mister bevægelighed. Jeg kan godt lide de kraftige velcro-lukninger ved ærmerne, der gør at jakken slutter helt tæt. Når jeg lyner jakken helt op i halsen beskytter en bred, blød flap mit ansigt mod lyslåsen. En behagelig detalje.

Jakkens hætte er ikke aftagelig, men justerbar og kan spændes ind så den ikke flagrer. Hætten er hjelmkompatibel, hvis man er på ski eller snowboard.
Verglas Infinity har to dybe sidelommer med to-vejs lynlåse, der ikke generes af rygsækkens hoftebælte når man vandrer.

Verglas Infinity skaljakken har god åndbarhed og derfor velegnet til fysisk aktivitet som f.eks. en cykeltur. Jakken har ekstra ventilation i armhulerne, der kan lynes op ved behov.

En af jakkens mere ekstreme funktioner er den indbyggede Recco-reflektor, der gør at redningspersonale lettere kan finde dig hvis du er nødstedt f.eks. i bjergene, snelaviner eller på havet.

Gode brugeranmeldelser

Generelt får Helly Hansens Verglas Infinity shell jacket gode brugeranmeldelser på nettet. En vurdering jeg kun kan tilslutte mig herfra. En rigtig god skaljakke, der vejer og fylder minimalt i oppakningen og løser alt det man kan ønske sig af en skaljakke – også i mere ekstreme situationer.

Verglas Infinity Shell fås i flere farver. I kvindeudgaven (w) i farverne orange, lime og trooper (lys gråblå). I herreudgaven også i sort, gul og slate (gråblå). Den vejledende pris er 3000 kr., men ved lidt søgen kan skaljakken findes en hel del billigere hos flere danske outdoor-butikker.

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE