Birkesaft – sådan tapper du selv!

Safterne stiger.
Efter en lang vinter hvor træerne har været i en slags dvale, stiger saften op i løvtræerne om foråret. I birketræet stiger saften så kraftigt, at du kan tappe den og drikke den. Den begynder gerne midt i marts og kan vare til omkring begyndelsen af maj, hvor træerne så småt begynder at springe ud.

“…den smager dejlig frisk med sødlige undertoner. Birkesaften kan drikkes helt nytappet. Den kan holde sig 4-5 dage i køleskab og nedfryses i op til et år…”

Birkesaft skal tappes i foråret. Det bedste tidspunkt er normalt fra medio marts til medio april.

Brugt i årtusinder.
Mennesker har tappet birkesaft i tusinder af år tilbage. Saften indeholder flere forskellige sukkerarter, som er oplagret i roden fra sidste år og nu presses op til knopperne for at give næring til at bladene kan springe ud. Omkring 99 procent af saften består af vand, der er blevet filtreret på sin vej op gennem træet, og den sidste procent er sukker.
Birkesaft er en dejlig råvare fra naturens skatkammer. Den smager dejlig frisk med sødlige undertoner. Birkesaften kan drikkes helt nytappet. Den kan holde sig 4-5 dage i køleskab og nedfryses i op til et år. Derudover har birkesaft mange anvendelsesmuligheder, som f.eks. til is, bagværk, frugtsaft og anden madlavning og man kan koge den ned til en birkesirup.

Hvad skal du bruge?

  • Et birketræ. Husk, du må selvfølgelig kun tappe fra træer, hvor du har ejerens samtykke!
  • En lille batteridrevet boremaskine.
  • Et stykke gummislange
  • En flaske eller en dunk
  • Sejlgarn
Birkesaft er en dejlig råvare fra naturens skatkammer.

Sådan gør du!
Birketræet skal have nogle år på bagen og være af en vis størrelse for at være et godt tappetræ. Det skal være et sundt træ, ellers kan birkesaften blive gul og misfarvet. Saftmængden er som regel afhængig af størrelsen på kronen. Et godt birketræ giver typisk mellem 8 og 10 liter saft om dagen, men kan også give mere.
Bor et hul i stammen med samme diameter som gummislangen. Ikke for højt oppe, men lidt skråt, så saften kan løbe ud. Skyld boresmulden ud af hullet og stik slangen i hullet og før den ned i flasken som er bundet fast omkring stammen. Man kan med fordel dække flaskehullet til med lidt folie så der ikke kommer skidt i. Lad flasken hænge natten over. Husk at tømme flasken hver dag. Tapningen påvirker ikke træets tilvækst, og du kan sagtens tappe fra samme træ hvert år. Men det er en god ide at tappe så tæt på roden som muligt for at undgå skader på veddet. For at undgå svampeinfektioner i træet kan man lukke tappehullet med en korkprop, som bankes ind i hullet efter endt brug.

Sabine Jensen/NaturGuide.dk

Seneste fra Naturmagasinet

Ugens mest læste

Aktuelt i naturen

Fra arkivet...