Nu lyder musvittens forårssang

Der kan være forår i luften – selv på vinterdage når musvitten synger.

En af de gladeste toner på milde vinterdage er når musvitten synger “musvit-musvit-musvit”. Den forårskåde musvit kan ikke holde sin glade, simple sang tilbage når vinteren viser ophold. Det kan være på milde januardage med tø, men mere hyppigt i februar, hvor også de første trækkende sanglærker på himlen og skovduernes parringsflugt sender signaler om de lysere tider vi går imod.
Musvitten er vores almindeligste mejse – og måske så almindelig at vi glemmer hvor særlig den egentlig er med sit sorte hoved med hvide kinder og gult bryst med bred sort længdestribe.

Hør musvitten her:

Musvitten er den største af de danske mejser, kun lidt mindre end en gråspurv.

Farverige hanner signalerer god fertilitet

Bredden på musvittens sorte bryststribe viser mejsens status, hvor de stærkeste hanner har de kraftigste striber. Intensiteten på den gule brystfarve afslører også hannens fertilitet.

Annonce:
Køb redekasser til musvitten hos Haveglad.dk

Styrken at den gule farve på hannens brystparti har vist sig at have sammenhæng med fertiliteten og sædproduktionen, og hunnen kan på den måde vurdere hannens evne til at reproducere. Det bunder i sidste ende i at hannen er god til at ernære sig og finde føde. Gennem føden optages nemlig karotenoid som dels øger intensiteten af den gule farve på brystet og samtidig har positiv indvirkning på kvaliteten af fuglens sæd, da denne lettere kan modstå angreb fra såkaldte frie radikaler. Stærke musvit-hanner kendes også på bredden af den sorte bugstribe, som varierer fra fugl til fugl. Musvit-hunnerne er mere tilbøjelige til at vælge hanner med brede striber.
/MR

Se også Når musvitten bliver en rovfugl.

Kilder: dof.dk, Wikipedia, fugleognatur.dk. Featured foto: Wkruck, Dreamstime.com.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE