Salturt (Salicornia europaea) eller kveller som den også hedder er en gastronomisk oplevelse. Frisk, sprød, kødfuld og salt og så er den spiselig både rå og tilberedt.
Af Marianne Riis.
Minder lidt om en kaktus.
Hvis du ikke allerede kender til den fine salturt, ja så kan der bestemt åbne sig nye muligheder når vi taler om gastronomi. Salturt, som godt kan minde lidt om en kaktus uden torne, kan nemlig både spises rå og tilberedt. Den kan spises som små, sprøde, salte asparges. Den kan især anbefales til fiskeretter, men også i en omelet eller i salater kommer den til sin ret.
Salturt skulle også være god at sylte, hvilket jeg dog i skrivende stund endnu ikke har afprøvet. Man kan desuden lave en dejlig urtesalt ud af de kødfyldte blade. Mulighederne er mange, hvilket plantens plads i det nye nordiske køkken også vidner om.
Smukke farver.
Der er ingen tvivl om, at salturt er bedst kulinarisk når den er frisk grøn. Sidst på sæsonen, der strækker sig helt ind i efteråret, skifter planten nemlig farve til røde, violette og rosa farver, hvilket giver strandengene et smukt farvespil, der ofte kan ses på lang afstand. Det er ikke uden grund, at englænderne kalder planten for “sandfire”. Det er også i denne tid, at den blomstrer med sine små uanselige blomster.
Når salturt skifter fra den grønne farve er den knap så velsmagende og den bliver også mere trevlet. Men hvor lang sæsonen er for planten til spisebrug er lidt en smagssag. Nogle mener, at den er bedst fra april til juli, hvor andre klart foretrækker den i juli og august. Jeg har dog fundet friske grønne planter helt ind i september som smagte dejligt.
Fakta om salturt:
- 5-20 cm høj, glat plante med kødfulde parvis, rørformede blade.
- Et-årig sukkulent, der blomstrer i august og september.
- Vokser ved kystnære områder – gerne med leret og dyndet bund.
- Den både kræver og tåler meget salt.
- Den binder organisk dynd (slik) ved kysterne.
- Den er almindelig i Danmark ved kyster med egnede voksesteder. Findes dog ikke på Bornholm.
- Den kan på afstand forveksles med andre sukkulenter som Strandgåsefod (er også spiselig) samt Tangurt.
MR/
Kilde: fugleognatur.dk, naturporten.dk, wikipedia.dk, madogbolig.dk.