Hvad gør du, hvis du bliver fanget i en snestorm?

Snestorm. Foto: Alexsandr Tsalko, Dreamstime.com.

Sneens isolerende virkning kan være en hjælp i en nødsituation og hjælpe dig til at overleve en snestorm.

Sneen kan både være din ven og din fjende i en nødsituation i et øde afsides område. Sne isolerer effektivt og det kan man drage nytte af, hvis man skulle komme i den situation, hvor vejret eller mørket tvinger en til at søge ly eller shelter for natten.
I Danmark er det næppe aktuelt, men ikke desto mindre er det godt at kende sneens fordele. Et lag nysne på jorden er 90 til 95% hulrum fyldt med luft, der ligger helt stille. Derfor stopper sneen effektivt både lydbølger og varme. 25 cm nysne isolerer faktisk lige så godt som 15 cm glasuld!
I 2012 overlevede en 45-årig svensk, psykisk uligevægtig mand flere uger i en snedækket bil i det nordlige Sverige. På grund af sine problemer ønskede han at finde ro og være alene og derfor kørte han ud i skoven og boede i sin bil. Efterhånden blev bilen dækket helt af sne, der afskar muligheden for at køre. Da bilen løb tør for benzin var det slut med varmeapparatet. Man mener at den isolerende sne kan have reddet manden fra kuldedøden.

Hvad gør du, hvis du pludselig bliver fanget i en snestorm?

  1. Det første du bør gøre er at søge ly. Søg mod det nærmeste hus eller bil, hvor du kan komme i læ for stormen. Du må aldrig lægge dig til at sove i en snedrive selvom du er udmattet. Er der ikke andre muligheder så prøv selv at skabe ly. Søg mod steder, hvor landskabet giver læ mod vinden og chillfaktoren, f.eks. i skovbevoksninger. En god løsning vil være at grave en hule under sneen, netop pga. sneens isolerende virkning mod vind og kulde, men det kræver en vis mængde sne.
    Ellers kan du forsøge at bygge en bivuak, hvor grene stilles rundt om et træ og dækkes af grangrene, der igen vil blive dækket af isolerende sne. Dyng evt. selv sne på grendækket.
  2. Sørg for ikke at blive dehydreret. Sne kan levere vand og er du først fanget i en snestorm, er sneen sandsynligvis din eneste kilde til væske. Det nedkøler kroppen at spise sneen direkte. Er det muligt bør sneen i stedet smeltes i en beholder. Er det ikke muligt , så spis kun helt små portioner sne ad gangen, og lad det smelte i din mund.
  3. Dæk dig så meget til som muligt. Er du sammen med andre, så sørg for at pakke jer tæt sammen, så I udnytter hinandens kropsvarme.

Kilder: Dmi.dk, dr.dk, spejder.dk

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE