Skift fra sommertid giver ikke flere påkørsler af hjortevildt

Lignende artikler

Der registreres flere tusinde påkørsler af hjortevildt på de danske veje – hvert år! Her en kronhind.

Det er en myte at der sker flere påkørsler af hjortevildt ved skift fra og til sommertid.

Der bliver hvert år registreret flere tusinde påkørsler af hjortevildt i Danmark – først og fremmest rådyr. Det reelle tal vurderes dog at være mindst 6 gange højere. Bilister skal derfor være på vagt over for krydsende hjortevildt på vejen – året rundt. Ikke kun, når vi går til og fra sommertid. Der sker ikke væsentlig flere påkørsler ved overgang fra sommertid til vintertid, sådan som bilisterne ellers er blevet advaret om i en årrække.
Det viser en ny undersøgelse om påkørsler af større dyr, som Naturstyrelsen har fået udarbejdet af Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet.

Døgnets farligste tidspunkter
Ifølge undersøgelsen påkøres de fleste hjorte mellem kl. 5 og 8 og mellem kl. 17 og 23 året rundt – og der er ingen særlig stigning ved overgangen til og fra sommertid. For eksempel påkøres flere rådyr i april og maj end i marts, når sommertiden begynder. I forhold til krondyr sker de fleste påkørsler i oktober, men før skiftet til vintertid.

…de fleste hjorte påkøres mellem kl. 5 og 8 og mellem kl. 17 og 23 året rundt

Ved overgangen mellem dag og nat bevæger hjortevildtet sig mest rundt, netop som der er mest trafik på vejene. Der er sket en fordobling af påkørsler i de seneste ti år, hvilket kan forklares med, at der er kommet langt mere hjortevildt i skovene.

Det er en myte, at der sker flere påkørsler af hjortevildt ved overgang fra sommertid til vintertid. FotoGrafik: NaturGrafik.dk.
Det er en myte, at der sker flere påkørsler af hjortevildt ved overgang fra sommertid til vintertid. FotoGrafik: NaturGrafik.dk.

Undersøgelsen bygger på oplysninger indsamlet blandt andet af schweisshundeførere (hundefolk, der opsporer såret vildt, red.), der ofte tilkaldes for at finde trafikdræbte eller skadede dyr.

Hvad gør jeg, hvis jeg påkører et dyr?
Har du påkører et rådyr eller andet hjortevildt, der ikke er dødt ved påkørslen, kan du ringe til Dyrenes Vagtcentral på tlf. 1812, der kan iværksætte at kyndige folk kan aflive dyret. Forsøg at angive så præcist som muligt, hvor du er: med vejnavn, vejnummer, kilometersten. Brug gerne kilometerangivelsen på nærmeste hvide vejkantspæl. Har du GPS-koordinater, er det et ekstra plus.

Kilde: Naturstyrelsen

Seneste artikler

Boganmeldelse: På sheltertur

På sheltertur. En guide til nære oplevelser i naturen. Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg Friluftsliv har fået et stigende tag i den danske befolkning....

Naturen i december

December er årets mørkeste tid og dog også måneden, hvor mørket vender og dagene langsomt begynder at tiltage i længde. December er opkaldt efter...

Lav nemt selv brændte mandler over bål eller grill.

Brændte mandler hører normalt julen til, selvom de er lækre året rundt. Den traditionelle juleknas tilberedes ofte udendørs på markeder eller ved boder på...
ANNONCE
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close