Største risiko for påkørsler i overgangen mellem lys og mørke i skumringen og ved morgengry.
Hjortevildtet – en samlet betegnelse for vores tre hjortearter: rådyr, dådyr og krondyr, har til fælles at de gerne flytter sig når mørket falder på eller dagen gryr. Altså i skumringen og dæmningen. Om sommeren står solen op længe før de fleste af os løfter hovedet fra hovedpuden. Tilsvarende går solen først ned mange timer efter de fleste er kommet hjem fra arbejde. Anderledes er det når vi når hen på efteråret. Her bliver natten markant længere end dagen. Det er mørkt når vi kører på arbejde og tilsvarende tiltagende mørkt når vi er på vej hjem. Hjortevildtet bevæger sig stadig ofte gerne i skumringen og dæmringen – i overgangen mellem lys og mørke, men nu konflikter det med vores arbejdstider og trafikvaner. Derfor er der i denne tid højere risiko for påkørsler af hjortevildt.

Der er ikke en samlet opgørelse over hvor mange rådyr, dådyr og krondyr, der årligt påkøres i trafikken, men kvalificerede gæt fra Falck og Danmarks Naturfredningsforening ligger mellem 25.000-50.000.
Husk, et dyr kommer sjældent alene. Springer f.eks. et rådyr over vejen forude, så forvent at der kommer flere. Sænk farten!
Vær særlig opmærksom i naturområder fra solnedgang til solnedgang. De fleste påkørsler sker i skumringen, om natten og i dæmringen i morgentimerne.
Hvis uheldet er ude…
Påkører du hjortevildt kan du ringe til Falck eller Dyrenes Vagtcentral (Dyrenes beskyttelse) på tlf. 1812. Hvis dyret er dødt behøver du ikke at ringe, men flyt gerne det væk fra vejbanen om muligt, så andre trafikanter ikke også påkører dyret. Er dyret skadet, men i live, så ring 1812 og afvent assistance. Er dyret flygtet ind i skoven så følg ikke efter, men anmeld i stedet hændelsen på tlf. 1812. En hundefører fra Schweisshunderegistreret vil sandsynligvis kunne finde og aflive dyret. Trafikdræbt hjortevildt tilfalder i øvrigt grundejeren.
Kilder: Schweisshunden.dk, Dr.dk, Kristeligt-dagblad.dk. Foto: Schyter/Dreamstime.com.